Brysselkål med chili, ingefära och honung
Stekt brysselkål med god smak av chili, ingefära, vitlök, honung och risvinäger.
Tillagning
- Skölj och ansa brysselkålen. Skär i halvor.
- Skala och finhacka ingefära.
- Skölj, dela och strimla chili tunt.
- Skala, dela och strimla schalottenlök tunt.
- Skala och finhacka vitlök.
- Stek brysselkålen på lite över medelvärme i olja och smör i ca 10 minuter.
- Tillsätt ingefära, chili, schalottenlök samt vitlök och stek i några minuter till.
- Tillsätt risvinäger och honung. Rör om och värm upp. Smaka av med salt eller ljus japansk soja.
- Brysselkålen är klar att servera.
Serveringsförslag
Brysselkålen passar som grönsakstillbehör till det mesta samt även som grönsaksrätt på buffé eller julbord. Utmärkt till revbensspjäll och julskinka.
Varianter
- Istället för färsk brysselkål så kan du ta fryst och tinad brysselkål.
- Gott i är även någon msk ljus japansk soja samt 1 tsk sesamolja.
- Istället för smör kan du ta enbart olja.
- Färsk chili kan bytas mot 1-2 krm chiliflakes.
- Schalottenlök kan bytas mot strimlade 2 salladslökar.
- Kan garneras med rostade vita eller svarta sesamfrön samt färsk koriander.
- Istället för att stekas kan brysselkålen wokas.
- Brysselkål kan bytas mot färsk broccoli.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal