Brysselkål med chili, ingefära och honung
Introduktion och förberedelse
Stekt brysselkål med god smak av chili, ingefära, vitlök, honung och risvinäger.
Serveringsförslag
Brysselkålen passar som grönsakstillbehör till det mesta samt även som grönsaksrätt på buffé eller julbord. Utmärkt till revbensspjäll och julskinka.
Varianter
- Istället för färsk brysselkål så kan du ta fryst och tinad brysselkål.
- Gott i är även någon msk ljus japansk soja samt 1 tsk sesamolja.
- Istället för smör kan du ta enbart olja.
- Färsk chili kan bytas mot 1-2 krm chiliflakes.
- Schalottenlök kan bytas mot strimlade 2 salladslökar.
- Kan garneras med rostade vita eller svarta sesamfrön samt färsk koriander.
- Istället för att stekas kan brysselkålen wokas.
- Brysselkål kan bytas mot färsk broccoli.
Tillagning
- Skölj och ansa brysselkålen. Skär i halvor.
- Skala och finhacka ingefära.
- Skölj, dela och strimla chili tunt.
- Skala, dela och strimla schalottenlök tunt.
- Skala och finhacka vitlök.
- Stek brysselkålen på lite över medelvärme i olja och smör i ca 10 minuter.
- Tillsätt ingefära, chili, schalottenlök samt vitlök och stek i några minuter till.
- Tillsätt risvinäger och honung. Rör om och värm upp. Smaka av med salt eller ljus japansk soja.
- Brysselkålen är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal