Spagetti med sås av skogschampinjon

Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med skogschampinjonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g spagetti eller valfri pasta
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon
  • 200 gram portabellosvampar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl nyriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa skogschampinjonerna och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Rensa och skiva portabello-svampen.
  5. Värm två stekpannor (gärna med höga kanter) eller wok.
  6. Tillsätt olivolja eller smör i båda pannorna.
  7. Tillsätt lök och skogchampinjon i den ena pannan. Fräs på högsta värme under omrörning.
  8. Stek den skivade portabellosvampen i den andra pannan på medelvärme. Salta och peppra dem. Vänd dem då och då.
  9. Skala och pressa i vitlöken och blanda i en i varje panna. Rör om.
  10. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet i pannan med skogschampinjonerna. Häll på vin och rör ut det. Rör i mjölk och grädde. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  11. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  12. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  13. Riv ost.
  14. Mixa svampsåsen med en stavmixer grovt. Eller halva soppan mixa i en matberedare samt häll tillbaks i kastrullen.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar. Samt ev. några droppar tryffelolja.
  16. Häll av pastan.
  17. Blanda spagettin med såsen i en stor skål eller kastrull.
  18. Servera pastan med den stekta skivad portabellon samt riven parmesanost.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer