Spagetti med sås av skogschampinjon

Introduktion och förberedelse

Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.

Valfritt med parmesan

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället - som Violife wedge prosociano. Eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

Varianter

  • Du kan ta valfri pastasort som tagliatelle, penne, gnocchi, bavette eller fjärilar med mera. Funkar också med bönpasta eller färsk pasta.
  • Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan matsvamp som citronskivling, shiitake, Karljohan eller kantareller. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner. Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.
  • Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger eller cidervinäger.
  • Vill du ha med kött så kan du fräsa fläsk eller pancetta och blanda med som denna pasta.

Spagetti med skogschampinjonsås på tallrik
Spagetti med skogschampinjonsås. Laga en krämig pastasås med en del av svampen och toppa med fina skivor vitlöksfräst portabello, hackad gräslök samt riven parmesan. Gott med en frisk tomatsallad av cocktailtomater med lite olivolja och vinäger.

Att dricka till

Som vin till pastan skulle jag välja ett rött vin som italiensk Sangiovese, vitt vin som Soave Classico eller ett lätt rött vin som Pinot Noir från Nya Zeeland. Kombucha är ett alternativ med låg alkohol samt alkoholfri öl passar också.

4 portioner spagetti med skogschampinjonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g spagetti eller valfri pasta
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon
  • 200 gram portabellosvampar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl nyriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa skogschampinjonerna och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Rensa och skiva portabello-svampen.
  5. Värm två stekpannor (gärna med höga kanter) eller wok.
  6. Tillsätt olivolja eller smör i båda pannorna.
  7. Tillsätt lök och skogchampinjon i den ena pannan. Fräs på högsta värme under omrörning.
  8. Stek den skivade portabellosvampen i den andra pannan på medelvärme. Salta och peppra dem. Vänd dem då och då.
  9. Skala och pressa i vitlöken och blanda i en i varje panna. Rör om.
  10. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet i pannan med skogschampinjonerna. Häll på vin och rör ut det. Rör i mjölk och grädde. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  11. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  12. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  13. Riv ost.
  14. Mixa svampsåsen med en stavmixer grovt. Eller halva soppan mixa i en matberedare samt häll tillbaks i kastrullen.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar. Samt ev. några droppar tryffelolja.
  16. Häll av pastan.
  17. Blanda spagettin med såsen i en stor skål eller kastrull.
  18. Servera pastan med den stekta skivad portabellon samt riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08