Råsaft av aroniabär

Råsaft av aroniabär blir bärig, färgglad och smakrik.

Aroniabär är inte så söta så man kan söta upp saften med lite socker om man önskar.

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt med svarta bär vars smak påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

2,5 dl råsaft av aroniabär

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 8 dl aroniabär

Tillagning

  1. Frys in bären och tina dem sedan.
  2. Mosa bären hälften i taget i en stålsil. Arbeta ut saften med en slev
  3. Råsaften är klar att användas. Förvara i kylen några dagar. Kan även frysas in.
  4. Du kan spara skalresterna och göra marmelad på - se länk ovan. De kan även frysas in.
Frysta och tinade aroniabär
Frysta och tinade aroniabär
Aroniabären mosas i en stålsil och råsaften pressa ur.
Aroniabären mosas i en stålsil och råsaften pressa ur.
Råsaften kan man dricka som den är eller söta upp med lite socker om man vill.
Råsaften kan man dricka som den är eller söta upp med lite socker om man vill.

Serveringsförslag

  • God att servera som naturell som shot.
  • Tillsätt socker i saften efter tycke om du vill. Späd sedan med kallt vatten och servera med is.
  • Som drink kan saften som fördrink eller läskande drink när som. Tillsätt lite socker och rör ut i saften efter tycke. Häll upp i valfritt glas som drinkglas, tumbler, flöjtglas eller liknande med is och toppa upp med lite kall tonic eller mineralvatten. Man kan även ha i en klyfta lime.

Varianter

Vill du göra en sötare variant så kan du prova aroniasaft.

Tips

Aroniaråsaften uppsötad med lite socker och serverad med is och lite bubblig tonic.
Aroniaråsaften uppsötad med lite socker och serverad med is och lite bubblig tonic.

E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-01