Aroniapaj
Aroniapaj med smuldeg. En god variant på smulpaj med syrliga aroniabär. Gott med vaniljsås eller glass.
Du får ha lite framförhållning då aroniabären ska frysas innan du bakar paj på dem.
Tillagning
- Skölj och rensa aronibären och frys dem över natten eller något dygn innan du använder dem i pajen.
- Ta fram och tina aroniabären innan du bakar med dem. De kan mikras lätt så de tinar något.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 24-28 cm diameter med en msk smör.
- Lägg i aroniabär och sprid ut dem i botten på pajformen.
- Strö över 2 msk socker och 2 msk potatismjöl.
- SMULDEG: Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt till en smuldeg.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över aroniabären i formen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i 30 minuter.
- Låt svalna något innan servering med valfria tillbehör som vaniljglass eller vaniljsås.
Om Aronia
Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren. Likt rönnbär blir de lite sötare efter första frostknäppen. Istället för att vänta på frostknäpp kan man som här frysa in dem själv över natten eller några dagar. Då blir de lite sötare.
Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär.
Serveringsförslag
Aroniapajen är god att servera varm som vanlig smulpaj med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde.
Val av pajform
Du kan baka i en rund pajform på mellan 24-28 cm diameter. Eller ta portionsformar.
Varianter
- Vegan aroniabärspaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka om du byter ut vetemjölet mot mandelmjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal