Lingonsaft, lingondricka

Lingonsaft eller söt lingondricka. En hållbar lingonsaft där lingonen kokas ihop först.

1,5 liter lingonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 500 gram socker
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Rensa bär.
  2. Mosa ihop med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
  5. Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
  6. Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  7. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
  8. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
  9. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
  10. Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.
E-mail
Medel: 2.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat