Lingondricka, rårörd lingonsaft

Lingondricka eller rårörd lingonsaft. Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka.

1 liter rårörd lingondricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 2 liter lingon
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft
  • 1 tsk citronsyra
  • 6 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Mixa bären i en matberedare eller blender. Du kan också mosa för hand med en potatisstöt.
  3. Blanda allt utom socker i en stor skål och ställ övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av till ett annat kärl genom silduk i durkslag. Pressa och vrid ut all saft ur silduken.
  5. Mät upp saften.
  6. Blanda saften med beräknad mängd socker tills sockret löst sig (tänk på att ta 450 gram ca 5 dl socker per liter saft).
  7. Ta bort allt skum med en slev.
  8. Häll lingondrickan på väl rengjorda flaskor.
  9. Förvara svalt och mörkt.
  10. Späd med vatten efter tycke vid servering.
E-mail
Medel: 3.9 (19 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer