Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja

En god och enkel italiensk pasta med gräddig sås med vitlök, parmesan, persilja och tryffelolja toppat med parmaskinka.
Det går bra att välja någon annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
Vill du ha en vegetarisk pasta så kan du ta några soltorkade tomater i olja och toppa pastan med.
Istället för parmesan kan du ta grano padano.
Vintips till är ett vitt friskt vin från norra Italien, vitt chianti från Spanien eller en Chardonnay från Australien.

4 portioner färsk pasta eller gnocchi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 port färsk pasta eller gnocchi
  • 1 schalottenlök eller en halv gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade, hackade eller pressade
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan
  • 12 skivor parmaskinka eller annan god lufttorkad skinka
  • 1 msk tryffelolja efter smak
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan och gör under tiden såsen. Vänta med att lägga ner pastan. Salta vattnet.
  2. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i olivolja i en stekpanna några minuter. Pudra över vetemjöl. Rör om.
  3. Häll på grädde, rör och låt koka upp.
  4. Riv parmesanost.
  5. Skölj och hacka bladpersiljan.
  6. Koka pastan eller gnocchin.
  7. Tillsätt persiljan, osten och tryffeloljan till pastasåsen. Smaksätt med svartpeppar.
  8. När du hällt av pastan blandar du den med såsen i en stor kastrull eller skål.
  9. Lägg upp pasta i djupa tallrikar och toppa med 3 eller 4 skivor parmaskinka samt ev några blad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer