Tortelloni med ricotta, mangold och pesto

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda tortellonis med en krämig fyllning av ricotta, hackad mangold, riven parmesan, pesto och lite salvia serverade i tomatsås.

Serveringsförslag

  • Jag serverade tortellonisarna i en hemgjord tomatsås.
  • Andra förslag är att servera tortellonis med smör och salvia. Smält smör med några blad hackad salvia och vända runt tortellonisarna i till servering. Salta och peppra. Garnera med parmesan.
  • Gillar du en krämig sås till kan du fräsa ca 5 dl rensad och hackad svamp som karljohan, kantareller eller valfri matsvamp i smör och koka ihop med 2,5 dl grädde. Späd med lite av kokvattnet från pastan. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd i pasta, 35 gram babyspenat och garnera med riven parmesan.

Varianter

  • Du kan variera fyllningen och byta mangold med spenat, persilja eller grönkål.
  • Salvia är valfritt i och kan bytas mot basilika.
  • Pesto kan uteslutas.

Tortellinis

Istället för att göra stora tortellonis kan du göra små pastakuddar - tortellinis. Skär då pastadegen i ca 4 cm rutor och lägg på en tsk fyllning på varje samt vik ihop diagonalt och kläm till kanter och sedam två av hörnen. Räkna 2-3 minuters koktid.

Att dricka till

Till tortellonisen skulle jag rekommendera ett italienskt vitt vin från Soave av Garganega eller en Pinot Grigio.

Hemgjorda pastakuddar - tortellonis - med mangold, pesto och ricotta blir riktigt goda med parmesan och tomatsås.
Hemgjorda pastakuddar - tortellonis - med mangold, pesto och ricotta blir riktigt goda med parmesan och tomatsås.

4 portioner tortelloni med mangold, ricotta och pesto

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PASTADEG: 1 ägg, 60 gram
  • 125 gram vetemjöl
  • 125 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 1,2 dl vatten
  • FYLLNING: 250 gram ricotta-ost
  • 1 dl finhackad mangold
  • 50 gram finriven parmesan eller grana padano
  • 1 ägg
  • 2 msk pesto
  • 4 blad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • SERVERING: 4 portioner tomatsås
  • 20 gram riven parmesan eller grana padano
  • 8 blad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered tomatsås om du önskar ha det till. Den kan får gärna stå och puttra på låg värme medan du gör pastan.
  2. PASTADEG: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och knäck i ägg. Rör ägg så äggula och vita blandas. Rör ut ägg i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Knåda degen i minst 5 minuter. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen upp till några dagar.
  3. Riv parmesan till fyllning och servering.
  4. FYLLNING: Hacka mangold och salvia fint och lägg i en skål. Tillsätt ricotta-ost, ägg, pesto och finriven parmesanost. Tillsätt salt och peppar. Blanda ihop.
  5. Dela degen i två halvor. Kavla ut en i taget på ett bakbord med en kavel och någon msk mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 2 mm tjock.
  6. Stansa ut ringar ur degen på ca 7 cm diameter.
  7. Lägg 1,5 msk av fyllningen på en pastarundel i taget. Lägg över ett lock och tryck försiktigt runt fyllningen så du trycker ut luft ur kudden. Tryck till lite försiktigt runt hela kanten med en gaffel.
  8. Samla ihop den pastadeg som blir över och knåda ihop igen samt upprepa proceduren tills all deg är slut. Jag fick ut 21 tortellonis - fem per portion och en bonus.
  9. Låt gärna pastan ligga luftigt och torka ca 10 minuter. Det finns speciella torkformar med nät för pasta men man kan ta en ren kökshandduk. Hit kan du förbereda pastan någon timme innan tillagning. Kan även förvaras någon dag i kylen eller frysas styckvis på en bricka.
  10. Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
  11. Koka tortellonin i 4-5 minuter tills den är mjuk men al dente dvs har tuggmotstånd kvar. När de flesta flutit upp till ytan är de klara.
  12. Häll av tortellonin i ett durkslag. Vänd dem i tomatsås i en stor panna. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
  13. Servera direkt i djupa tallrikar och garnera med parmesan på toppen samt ev. några blad salvia.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-26

Tillbehör och liknande recept: