Fixa en matlåda till jobbet

Lite tips på rätter du kan laga och göra matlåda av

En matlåda eller lunchlåda kan man såklart göra av vilka rester eller rätter du vill. Bara att spara i kylen eller frysa in i en liten lagom portion.

Här är några grytor, gratänger och soppor med mera man lätt kan laga en större omgång av och sedan fördela i matlådor att förvara i kylen eller frysa in.

Eller så lagar du den mat du vill men tänker att du dubblar och lagar mer mat än ni kommer att äta. Tips är att lägga upp de lunchlådor du tänkt innan du börjar äta av middagen. Annars är det lätt att man äter upp mer än man tänkt och det inte blir något kvar till lunchlådorna. Skulle maten sedan inte räcka till middagen kan man såklart alltid äta upp en av lunchlådorna med såklart.

Att det blir billigare än att gå ut och köpa lunch behöver jag väl knappt nämna. Bara att göra lite huvudräkning. Massor av pengar att spara alltså :)

Lite extra tillbehör gör susen

När du sedan tar med dig matlådan så kan du lägga med lite grönsaker med. Mina enklaste tips är någon cocktailtomat, bitar av paprika, skalad morot eller snacksmorötter, gröna sojabönor, kikärtor eller gröna ärtor. Kokta ägg är också gott, enkelt, billigt och nyttigt att ha med till lunch. Koka på morgonen eller kvällen innan och ha i kylen. Skala dem sedan vid lunchen inte innan.

Frysta grönsaksblandningar kan man alltid spä med - bara att fylla på med lite mer grönsaker på toppen. Fryst bladspenat funkar också.

Gott bröd kan man också ha med. Frukt till efterrätt och fikapauser. Frukostlunch varianten är också en vanlig variant istället för en lagad lunch. Lägg upp lite kvarg, sedan rostad granola och frukt.

Matlådans dag firas den 23 mars enligt Temadagars kalender - dock kan jag inte hitta någon information om varför eller vem som hittat på detta. Men fira med en lunchlåda kan man ju göra ändå och ta upp som förvirrat samtalsämne med kollegerna :)

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-09-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.