Kycklinggryta med paprika och champinjoner

Kycklinggryta med grönsaker som paprika och champinjoner i krämig currysås med lite grädde serverad med ris. Kycklinggryta med ris du kan laga med hel styckad kyckling, kycklingklubbor eller kycklingfilé.

Som ris tycker jag basmatiris eller råris passar bäst. Du hittar olika förslag och koktider här.

Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling, lök, vitlök, paprika, champinjoner, curry, garam masala och chiliflakes samt lite grädde.

Varianter

Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv. Vidare passar färdig fryst grönsaksblandning som wokmix.

4 portioner kycklinggryta med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling, fyra kycklingklubbor eller fyra kycklingfiléer eller ca 500 gram annat strimlat kycklingkött
  • 6 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök att garnera med
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Med färsk hel kyckling: skär loss låren och dela dem. Skär loss vingarna. Skär ut kycklingfiléerna och tärna dem i ca 2 cm tärningar samt lägg på en tallrik. Bryn kycklinglår och vingar i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en gryta och skölj ur pannan med någon dl vatten samt häll över kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna koka under lock medan du förbereder resten. Kycklingfilé-tärningarna bryns senare.
  3. Med kycklinglår: dela dem och laga som hel kyckling ovan.
  4. Med kycklingfilé: skär i tärningar ca 2x2 cm bitar, bryn dem och tillsätt dem att koka klart med grytan några minuter på slutet.
  5. Currysås: smält smör i en gryta.
  6. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  7. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  9. Tillsätt grädden, rör och koka upp till en currysås under omrörning.
  10. Tillsätt currysåsen till kycklingen i grytan. Rör om och låt koka på medelvärme.
  11. Tillsätt buljongtärning samt smaka av med salt och peppar.
  12. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  13. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Skölj och tärna under tiden paprika.
  15. Fräs paprikan i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  16. Fräs kycklingfilébitarna i lite olja i stekpannan. Lägg över i grytan och rör om. Skölj ur pannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  17. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  18. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  19. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  20. Servera kycklinggrytan med ris samt fräst salladslök på toppen och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer