Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta

Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Istället för torkat sojaprotein kan du ta ca 400 gram sojafärs. Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.

6 portioner vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 125 gram torkat sojaprotein
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 2 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt krossade
  • Rårispilaff med svarta bönor och majs: 3 dl råris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka råris (40 minuter) eller förbered annat valfritt tillbehör.
  2. Vegetarisk gryta: Koka under tiden upp 1,5 liter vatten.
  3. Häll över sojaproteinet i en skål och låt stå i 4 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i en gryta.
  5. Häll av sojafärsen och fräs med löken några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka på låg värme ca 10-30 minuter (medan råris eller annat tillbehör kokar klart).
  7. Tillsätt sojagrädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer.
  8. Strö gärna över lite smulad fetaost samt grovhackad persilja vid servering.
  9. Servera den vegetariska grytan med grönsallad med senapsdressing och rårispilaff eller valfritt tillbehör.
  10. Rårispilaff med svarta bönor och majs: Koka fyra portioner (ca 3 dl råris) mjukt i 40 minuter.
  11. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  12. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer