Rödvinsgryta med sojafärs

En vegetarisk mustig grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.
God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.

4 portioner rödvinsgryta med sojafärs

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram torkad sojafärs
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl vatten
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis- och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk eller sojamjölk
  • 0,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  2. Värm en stor stekpanna.
  3. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
  4. Pudra över mjöl, salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
  6. Rör i vatten, vin och kryddor.
  7. Koka grönsaksgrytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  9. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  10. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  11. Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  12. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  13. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  14. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  15. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer