Rödvinsgryta med sojafärs

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk mustig rödvinsgryta eller grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.

Varianter

Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, formbar sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon eller blanda svamp - det finns fryst svampblandning som passar bra.

Serveringsförslag

4 portioner rödvinsgryta med sojafärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram torkad sojafärs eller 350 gram fryst sojafärs
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1/2 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl vatten
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis- och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk eller sojamjölk
  • 0,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  2. Värm en stor stekpanna.
  3. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
  4. Pudra över mjöl samt tillsätt salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
  5. Tillsätt tomatpuré samt sojafärs och fräs runt några minuter.
  6. Rör i vatten, vin och kryddor.
  7. Koka grytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  9. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  10. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  11. Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  12. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  13. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  14. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  15. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-27