Ciabatta

Ciabattas är Italienska små bröd likt frallor. Goda att fylla till mackor ex. picknickmackor med kycklingsallad och annat gott (för tips sök picknickmackor på Receptfavoriter).
Ciabatta finns också att köpa färdig som brödmix.

12 ciabattas

  • Förberedelse: 3 tim 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • cirka 14 dl vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk socker
  • 15 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt olivolja, salt och socker samt det mesta av mjölet.
  3. Arbeta ihop till en lös deg.
  4. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i cirka 60 minuter.
  5. Stjälp upp på mjölat bakbord men knåda inte. Dela förslagsvis degen i 4 delar. Forma varje del till en avlång rektangel ca 45 cm lång och 25 cm bred. Dessa delas sedan på tre till bullar.
  6. Placera 6 ciabattas på varje plåt med bakplåtspapper under och några centimeters mellanrum.
  7. Pudra över lite mer mjöl och låt jäsa övertäckt i 2 timmar till.
  8. Baka ciabattabröden på 230 grader i cirka 10-15 minuter eller tills bröden fått fin färg och fast botten.
  9. Låt ciabattabröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer