AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Ingredienser:

  • Ca 400 g blötlagt sojaprotein
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong, sojamjölk, havremjölk, Oatley eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt eller sojagrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt en stekpanna på spisen. Skala och hacka lök.
  2. Stek sojaproteinet med lök i olivolja några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpure och vetemjöl och rör runt.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk, rör och koka 5 minuter.
  5. Tillsätt yoghurt eller sojagrädde mot slutet och smaka av med salt, socker och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein:

Pasta med räkor
Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Räkpastan blir riktigt lyxig (och rätt dyr) om du använder handskalade räkor.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Pytt i panna med kyckling
Pytt i panna med kyckling, kokt potatis, morötter, lök och soltorkad tomat. Kycklingpytt serverad med en äppelröra och grönsallad.
Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Du kan byta ut potatis mot mer grönsaker (broccoli, blomkål, bönor) för en GI- eller LCHF-anpassad variant.
Här har jag valt att laga pytten på grillad kyckling. Det går också bra att själv steka eller grilla kyckling och sedan tärna kycklingköttet.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Råstekta rotsaker
Råstekta rotsaker. Kålrot, rödbetor, potatis med flera rotfrukter blir mycket goda råstekta.
Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.
Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.
Burritos med kyckling
Burritos med kyckling. Ostgratinerade tortillarullar fyllda med kyckling, paprika och bönor.
Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
De kan också fyllas med köttfärs, biff, fläskfärs eller quornfärs.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Linser med honung och balsamvinäger
Linser med honung, balsamvinäger och rödlök. Blir också gott med bönor.
Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera med ugnstekt potatis eller potatispuré. En tomatsallad är gott till. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegetarisk tortellini med spenat
Vegetarisk tortellini med spenat, soltorkad tomat och grädde.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (vegan pasta).
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller. En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Pasta med portabellosvamp och spenat
Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Pizzasås och recept på pizza
Pizzasås samt pizza. Baka egen pizza med egen pizzasås, pålägg och pizzadeg som jäst på riktigt (och ej med bakpulver) - pizzan blir extra god.
Detta pizzarecept passar bra till en långpanna eller två runda pizzor.
Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat.
Grönkålssoppa soppa på grönkål
Grönkålssoppa. Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffe. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn).
Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter.
Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor.
Tortellini med skinka
Tortellini med skinka, lök, chili och tomatketchup. God och enkel vardagspasta.
Du kan välja torkad tortellini med ost eller spenatfyllning. Eller 1 pkt (250 gram) färsk tortellini med fyllning som ost, svamp, soltorkad tomat eller spenat. Färsk tortellini kokar du i 2-3 liter saltat vatten i 4 minuter.
Istället för skinka kan man ta kassler eller strimlad rökt kalkon.
Gott är också att röra i någon dl créme fraiche på slutet.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Lingonchutney het lingonsylt
Lingonchutney eller het lingonsylt. Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. God att servera istället för den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Servera varm eller kall.
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Buddapeststubbe Budapeststubbe
Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Linsbiffar linsbullar
Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.
Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör;
eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad;
eller råris, tomatsås samt avokadosallad;
eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.
Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.
Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook