AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 portioner Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Ingredienser:

  • Ca 400 g blötlagt sojaprotein
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong, sojamjölk, havremjölk, Oatley eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt eller sojagrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt en stekpanna på spisen. Skala och hacka lök.
  2. Stek sojaproteinet med lök i olivolja några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpure och vetemjöl och rör runt.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk, rör och koka 5 minuter.
  5. Tillsätt yoghurt eller sojagrädde mot slutet och smaka av med salt, socker och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein:

Lax med nudelsallad
Lax med nudelsallad. Stekt eller grillad sesampanerad lax på en god sallad med äggnudlar med smak av sesamolja, viltlök, chili och soja mm.
Nudelsallad är gott, nyttigt, snabbt och billigt till lax. I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft. Rosta gärna sesamfröna till nudelsalladen i en torr stekpanna innan.
Ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.
Gnocchi med bacon, svamp och grädde
Gnocchi med bacon, svamp och grädde. Gör hemgjord gnocchi eller köp färdig. Gnocchi är små pastakuddar gjorda med mosad potatis.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bondkakor
Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga bondkakor.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Garnera ev. med
Apelsin och jordgubbsjuice
Apelsin och jordgubbsjuice. Juice av apelsiner och jordgubbar blir god och nyttig. En fruktsmoothie. Du behöver en juicepress och mixer eller en råsaftcentrifug.
Jordgubbsjuice med apelsin är gott till frukost och vardags som vitaminboost.
Köp gärna ekologiska apelsiner och jordgubbar.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt som fondue där alla doppar köttbitar och grönsaker i samma buljongryta och sedan i soja i egna små dipskålar bredvid. Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Lammlever Anglais
Lammlever Anglais med kapris och bacon. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos.
Det blir också gott med kalvlever eller grislever.
Currygryta med sojafärs
Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk gryta från grunden.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. En currygryta från grunden och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja (ex. sojastrimlor) eller quorn.
Kokoskakor
Kokoskakor. Kakor med kokos är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta kokoskakor.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara
Hemgjord rostad musli
Hemgjord rostad müsli blir mycket god och smakrik. I längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.
Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).
Köp ekologiska ingredienser.
Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli.
Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook