AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Ingredienser:

  • Ca 400 g blötlagt sojaprotein
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong, sojamjölk, havremjölk, Oatley eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt eller sojagrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt en stekpanna på spisen. Skala och hacka lök.
  2. Stek sojaproteinet med lök i olivolja några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpure och vetemjöl och rör runt.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk, rör och koka 5 minuter.
  5. Tillsätt yoghurt eller sojagrädde mot slutet och smaka av med salt, socker och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein:

Sushi Temaki sushistrutar
Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
Fylld paprika med tomatsås
Fylld paprika med tomatsås. Färsfylld paprika med sås av tomat, rårispilaff samt grönsallad.
Vegetarisk tortilla med sojafärs
Vegetarisk tortilla med sojafärs. Enchiladas eller fajitas är fyllda tortillarullar. Mexikanska tortillas som du fyller själv med sojafärs, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttfärsrulle
Köttfärsrulle. En variant på köttfärslimpa som är rullad med leverpastej och bakad i ugnen.
Kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka samt gräddkokt grönkål (sök recept här på receptfavoriter.se).
Gillar du bacon kan du linda in köttfärsrullen med ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar köttfärsrullen. Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärsrullen.
Spagetti med tomater
Spagetti med tomater. En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vegopytt
Vegopytt. En pyttipanna utan kött. Vegopytt med kokt potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat.
Här serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Vegetarisk pizza i långpanna
Vegetarisk pizza i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar och hackad pepperoni.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Exempelvis ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Vegetariska kåldolmar
Vegetariska kåldolmar med svampfyllning. Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma fyllning till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp kålen grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat, chili och vitlök
Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat, chili och vitlök. En god vegetarisk pasta med gnocchis smaksatt med het chili, vitlök, lite pesto och god parmesanost.
Istället för hemgjord gnocchi kan du köpa färdig färsk gnocchi. Då går tillagningstiden ner till någon kvart.
Tomater i ugn
Tomater i ugn. Goda tomater som bakats i ugnen med olivolja, timjan och schalottenlök.
Gott som tillbehör till det mesta.
Det går bra med vilken sorts tomater som helst. Här har jag valt små mogna ekologiska svenska kvisttomater. Desto mognare och sötare tomater ju godare blir rätten såklart. Funkar också med vanliga kvisttomater, bifftomater, plommontomater, körsbärstomater, gula tomater, cocktailtomater, gröna tomater med mera.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Risgrynsgröt
Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Koka din egen julgröt. Servera risgrynsgröt med mjölk, kanel och socker eller saftsås. Du kan spara överbliven gröt i kylen. Kall risgrynsgröt kan du använda till efterrätter som ris à la Malta (blanda risgrynsgröt med vispad grädde och vaniljsocker).
Svamptapas tapas med svamp
Svamptapas. Ett slags tapas med svamp som champinjoner med soltorkad tomat, vitlök i tomat- och örtsås. Blir också god med annan fast matsvamp.
En god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg. Här kan du ta vilken svamp du vill.
Ös på med vitlök om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Grillad polenta med soltorkad tomat
Grillad polenta med soltorkad tomat och riven parmesan. Kokt polenta som fått stelna och sedan grillas med olivolja. Gott som tillbehör till grillat, buffé mm.
Lätt att förbereda innan.
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffe.
Blir också gott med gula betor.
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook