AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 400 g blötlagt sojaprotein
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong, sojamjölk, havremjölk, Oatley eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt eller sojagrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt en stekpanna på spisen. Skala och hacka lök.
  2. Stek sojaproteinet med lök i olivolja några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpure och vetemjöl och rör runt.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk, rör och koka 5 minuter.
  5. Tillsätt yoghurt eller sojagrädde mot slutet och smaka av med salt, socker och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein:

Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Välj gärna en riktigt god majskycklingfilé med skinnet kvar. Svenskt och kravmärkt är riktigt gott.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Lyxig ugnsstekt falukorv
Lyxig ugnsstekt falukorv toppad med äppelskivor, dijonsenap, champinjoner, rödlök, vitlök, tomat, ost samt en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv som passar att laga med gott svenskt äpple.
Servera gärna falukorven med potatismos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Älgstek med kantarellsås
Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Spaghetti med kycklingfile och tomatsås
Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås. Här med parmesan och färsk basilika samt sallad med tomat, stora vita bönor och babyspenat.
Istället för spaghetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle eller skruvar. Vidare kan du välja glutenfri pasta eller fullkornspasta.
Med riven parmesan, färsk basilika och fina majskycklingbröst blir denna rätt lyxig som middag till fest eller helg. Till vardags kan man servera utan ost och basilika samt välja en billigare svensk kyckling om man vill.
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Lasagne med räkor
Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Räkna att du behöver runt 16-20 st lasagneplattor (tre-fyra i varje lager vid fyra lager).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fruktsallad med färsk ananas
Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär. Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i fruktsalladen och det ser lite trist ut.
Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa fruktsalladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...
Fruktsalladen håller sig några dagar i kylen.
Köp helst krav-märkt frukt.
Mexikanska svarta bönor
Mexikanska svarta bönor. Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.
Gott till tortillas, tacos, mackor och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.
Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.
Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten.
Om du vill kan du ta buljong istället för vatten. Eller tillsätta valfri buljongtärning.
Spenatrisotto
Spenatrisotto. Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. En vegetarisk förrätt.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Vegetarisk soppa med kokosmjölk
Vegetarisk soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med mjuk tofu. Soppan är även vegan.
Istället för mjuk tofu kan du ta vanlig tofu. Vidare passar andra grönsaker som gröna bönor, spenat, purjolök, thailändsk äggplanta, mini-äggplantor, bambuskott, minimajs, morot, blomkål och broccoli i soppan.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Risotto med parmesan grundrecept
Risotto med parmesan. Ett grundrecept på krämig risotto.
Desto godare råvaror ju godare risotto.
I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till 6-8 portioner. Gott med kokt sparris och parmaskinka.
Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.
Vintips till är ett vitt friskt vin från Norra Italien.
Risotton kan också servera som tillbehör till det mesta som grillad fisk, kött, grönsaker eller kyckling.
Köp riktigt risottoris, använd god olivolja, koka gärna risotton med hemglagad god buljong och använd god parmesanost. Använder du buljongtärning eller koncentrat så behöver du ej salta så mycket då den består mest av salt. Har du ej egen buljong så rekommenderar jag ekologisk grönsaksbuljong på pulver.
Kokar du med torkad Karl-Johan svamp, trattisar eller annan svamp så får du svamprisotto. Med något krm saffran får du saffransrisotto. Med hackad spenat får du spenatrisotto.
Grönkålssoppa med morot
Grönkålssoppa med morot. En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.
Söndagsstek stek
Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Räkna 3 tzayspett per portion.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Chiapudding
Chiapudding. Ett grundrecept på hur du tillagar chiafrön. Chiapudding passar till nyttig frukost och mellanmål.
Det är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i blöt någon timme eller över natten.
Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta lite honung, vaniljsocker eller sylt.
Sedan serveras de svällda chiafröna kalla med önskade tillbehör.
Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så värm den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna så får du ej fettklumpar i chiapuddingen.
Servera chiapuddingen med: färska bär som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré eller valfri fruktsallad;
Sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
Annat gott till chiapudding är kokosflingor eller kokosflakes.
Persiljesås
Persiljesås. En vit bechamelsås med hackad persilja. Såsen passar till husmanskost som kokt fisk som torsk, stekt fläsk, fläskkorv, oxbringa med mera.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara
Lax med bondbönspesto
Lax med bondbönspesto och pastaskruvar. Gott och nyttigt. Servera gärna med sallad av grovt hackad babyspenat, finriven morot och tärnade tomater blandat med lite olivolja och vinäger.
Istället för pastaskruvar kan du ta tagliatelle eller gnocchis.
Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor eller gröna ärtor.
Klar fisksoppa med torsk och räkor
Klar fisksoppa med torsk och räkor. En fisksoppa med klar fiskbuljong som är snabb, nyttig och lätt att laga.
Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
Snabbt och enkelt är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med ex. grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Garnering: krutonger av rostat bröd eller brödtärningar som rostats med olivolja i en panna (valfritt)
Rivet citronskal (valfritt)
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Räkna ca 350 gram rensad hel fisk med skinn, ben och huvud. En hel per portion eller så kan man dela på en större fisk.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill och efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook