AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 400 g blötlagt sojaprotein
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong, sojamjölk, havremjölk, Oatley eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt eller sojagrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt en stekpanna på spisen. Skala och hacka lök.
  2. Stek sojaproteinet med lök i olivolja några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpure och vetemjöl och rör runt.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk, rör och koka 5 minuter.
  5. Tillsätt yoghurt eller sojagrädde mot slutet och smaka av med salt, socker och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein:

Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde
Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Räkna med en hel kyckling på ca 1,4 kg eller motsvarande mängd kycklingklubbor.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Tagliatelle med champinjoner
Tagliatelle med champinjoner, grädde, smör, parmesan, vitlök och salladslök. En god och enkel vegetarisk pasta som passar både till vardags som fest.
Om du vill göra pastan extra lyxig och festlig kan du tillsätta ca 3 droppar tryffelolja med grädden.
Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor
Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Räkna ca 600 g kokta kikärter eller 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos till det mesta. Speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Om du serverar moset som vegetariskt tillbehör så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Veganpytt vegansk pyttipanna
Veganpytt. Vegansk pyttipanna med potatis, lök, kålrot, morot och sojakorv.
Här har jag valt Jättekorv från Astrid och Aporna men det går också bra med annan sojakorv.
Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja.
Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till veganpytten.
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Det finns riven tofuost mozzarellastil som funkar som gratängost.

Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Grillad zucchini
Grillad zucchini med olivolja, vitlök och oregano. Enkelt, nyttigt, billigt och gott som grönsakstillbehör till ex. grillat.
Oregano och vitlök är valfritt.
Bara att skiva, blanda med marinad och grilla. Lätt att dubblera och laga till många. Kan då grillas innan och värmas i ugnen till servering i en ugnsform på ex. buffé. Zucchinin kan också stekas i grillpanna eller stekpanna.
Gott att smaksätta med är också någon msk balsamvinäger eller pressad citron. Vidare passar ljus sojasås Kikkoman bra. Andra goda örtkryddor är torkad rosmarin, timjan och dragon.
Couscous med grönsaker
Couscous med grönsaker. Snabbt och enkelt tillbehör med couscous, morötter, blomkål, gurkmeja, russin och färsk mynta. Koktiden på couscous är bara fem minuter!
Du kan även ha andra grönsaker i couscousen som broccoli, purjolök, gul lök, babyspenat, zucchini, hackad bladpersilja med mera.
Andra god smaksättningar är någon tsk harissa (chili), nötter som cashewnötter och pressad vitlök.
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Hjortgryta med grädde
Hjortgryta med grädde. Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Istället för hjortinnanlår kan du använda andra grytbitar av hjort men tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till. Annat som passar hjortgryta är potatismos, pressad potatis, kokt potatis, tagliatelle, bulgur med mera.
Rabarbermarmelad med ingefära
Rabarbermarmelad med ingefära. Laga egen marmelad på rabarber och smaksätt den med färsk ingefära. Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Rödlökssoppa med krutonger
Rödlökssoppa med krutonger. En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.
Servera gärna knapriga selleristavar till.
En god öl passar till löksoppa.
Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Seitanspett
Seitanspett. Vegetariska och vegana grillspett med seitan (vetegluten) marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.
Seitan görs av vetegluten och vatten samt kryddor och har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.
Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Ett förslag är som på bilden med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena - red till en woksås). Vidare toppa med en kall sås av 1 pkt 2 dl Oatly fraiche blandad med 2 msk tahini. Gott till är också jasminris eller råris.
Vegetarisk kebab med Tzay
Vegetarisk kebab med Tzayspett samt vitlökssås, chilisås, tomat, sallad, gurka och rödlök.
Tzayspett finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili (sök recept här på receptfavoriter.se)
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara
Gäddqueneller
Gäddqueneller. Franska fiskbullar på gädda, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.
Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.
Stekt panerad sill
Stekt panerad sill. Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Sillen blir extra god om den får marinera över natten. Det går också bra att bara marinera några timmar eller steka direkt.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Räkna förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små sillfiléer var.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook