Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker

Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.

4 portioner indisk rispilaff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl kokt ris helst basmati eller koka nytt åt 3-4 portioner enligt paket
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • ett halvt huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och curry efter smak

Tillagning

  1. Koka ris om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  3. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  5. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  6. Tillsätt kryddor och rör om.
  7. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  8. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  9. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  10. Stek några minuter på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  11. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer