AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé.
Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost;
eller 4 msk hackad ansjovis; eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost.
Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4 port ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto, tapenade, någon tsk sambal oelek eller några msk ajvar
  • Sås: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl smulad fetaost eller några msk pesto eller ajvar
  • Tillbehör: 12 st delikatess potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad lax laxfilé i ugn:

Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (runt 500 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten.
Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål.
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast och säkrast till hamburgare.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare (som på bilden)
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tempura med lax
Tempura med lax och grönsaker. Knapriga och goda bitar av lax och grönsaker som friterade med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Laxgryta med timjan
Laxgryta med timjan. Denna rätt skapade jag för drygt ett år sedan och den blev väldigt populär.
Gryta med lax smaksatt med lime, timjan, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Det finns fina frysta portionsbitar lax man kan tina. Eller köp fin färsk lax. Plocka bladen från en halv kruka färsk timjan. Eller använd någon tsk torkad timjan.
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Senapsdressing med honung
Senapsdressing med honung. En fransk vinägrett med Dijonsenap, honung, vinäger, olivolja, dragon, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Pasta med bacon och svamp
Pasta med bacon och svamp. En god pastasås med svamp toppad med knaprig bacon och riven parmesan.
Välj svamp efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen. Ostronskivling, shiitake, karl-johan, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Enkel kycklingcurry gryta
Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med liter gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar att servera till currygrytan.
Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.
Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.
Veganskt potatismos
Veganskt potatismos med margarin, Oatly havremjölk och hackad persilja. Utan smör och mjölk.
Istället för havremjölk kan man ta mandelmjölk eller sojamjölk. Vidare kan man ha i Oatly havregrädde Imat eller sojagrädde för ett krämigare mos.
Välj helst kravmärkt potatis. Fast eller mjölig spelar ingen roll. Stora sk vinterpotatisar är goda till mos och lätta att skala.
Istället för fryst hackad persilja kan du hacka färsk persilja eller utesluta den helt.
Annat gott i mos är att röra i någon tsk Sambal oelek så får du ett chilimos.
Toscakaka
Toscakaka. Sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka. Det blir ca 12 bitar toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammfilé i hoisinsås
Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.
Cataplana
Cataplana är en Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana är vitt vin klassiskt - speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Tillbehör: ris, kokt potatis eller pommes frites passar bra.
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Receptet räcker till 6-8 portioner.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis; en god sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Apelsin och jordgubbsjuice
Apelsin och jordgubbsjuice. Juice av apelsiner och jordgubbar blir god och nyttig. En fruktsmoothie. Du behöver en juicepress och mixer eller en råsaftcentrifug.
Jordgubbsjuice med apelsin är gott till frukost och vardags som vitaminboost.
Köp gärna ekologiska apelsiner och jordgubbar.
Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa
Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa.
Vill du ha en hetare soppa kan du ta fyra finhackade thailändska Birds Eye chilis i soppan.
Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.
Vegansk kikärtsgryta
Vegansk kikärtsgryta med quinoa, morot och garam masala.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan resten av kikärterna till en annan dag. Alternativ är att köpa färdigkokta kikärter.
Du kan utöka grytan med skivad potatis, blomkål, rotselleri, palsternacka, kålrot eller andra grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook