AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram
  • 2 msk olivolja
  • Salt och vitpeppar
  • Topping av ugnsbakad lax: 4 msk pesto
  • eller 4 msk tapenade eller
  • eller ca 1 tsk sambal oelek
  • eller 4 msk ajvar
  • Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost
  • eller 4 msk hackad ansjovis
  • eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost
  • Tillbehör till ugnsbakad lax, förslag: rostade rotfrukter som 12 st halverade små potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • Sås till ugnsbakad lax, förslag: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 1-2 dl smulad fetaost eller 2 msk pesto eller 2 msk ajvar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad lax laxfilé i ugn:

Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine samt klyftpotatis.
Istället för lammfärs kan du ta annan färs som nötfärs eller kycklingfärs (se till att kycklingspetten är riktigt genomstekta).
Vintips till är rött vin som ex. av druvan Cabernet Sauvignon eller Merlot.
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Thailändsk fiskgryta med kokos
Thailändsk fiskgryta med kokos. En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Pizza Maffia med bacon och lök
Pizza Maffia med bacon och lök. Hembakt Maffiapizza. Gott på är också ett ägg, svartpeppar, pressad vitlök, färsk basilika samt hackad pfefferoni.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Du kan köpa färdig tomatsås om du ej vill laga egen ex. Glenn Strömbergs.
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rostbiff i ugn
Rostbiff i ugn. Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.
Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås. På bilden rostbiff med potatisgratäng, sojamarinad samt kapris och ruccola.
Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Quorn curry vegetarisk curry med quorn
Quorn curry - vegetarisk curry med quorn. En god currygryta med quorn svampprotein. En försvenskad Indisk vegetarisk currygryta.
Servera curryn med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta) samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till vegegrytan.
Nedan har jag valt några goda grönsaker som passar i men det kan du ta vad du gillar själv. Det mesta blir gott. Bönor och linser funkar också i.
Välj krav-odlade grönsaker som är nyttigare, godare och såklart bättre för miljön.
Vegetarisk curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pasta med skinka och zucchini
Pasta med skinka, zucchini, soltorkade tomater och basilika. En god och enkel pasta - här med skruvar men du kan koka annan pasta som fjärilar, penne, spagetti eller valfri sort - även färsk pasta.
Pastan passar även att ta med till jobbet som lunchlåda.
Andra grönsaker som passar i är broccoli, ärtor och morot.
Vegetarisk blir det med fetaost istället för skinka (tillsätt den smulad eller tärnad på slutet).
Thailändska krabbkakor
Thailändska krabbkakor. Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.
Het söt chilisås är också gott till krabbkakor.
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Focaccia
Focaccia. Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Surdeg och surdegsbröd
Surdeg och surdegsbröd. Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook