AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram
  • 2 msk olivolja
  • Salt och vitpeppar
  • Topping av ugnsbakad lax: 4 msk pesto
  • eller 4 msk tapenade eller
  • eller ca 1 tsk sambal oelek
  • eller 4 msk ajvar
  • Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost
  • eller 4 msk hackad ansjovis
  • eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost
  • Tillbehör till ugnsbakad lax, förslag: rostade rotfrukter som 12 st halverade små potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • Sås till ugnsbakad lax, förslag: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 1-2 dl smulad fetaost eller 2 msk pesto eller 2 msk ajvar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad lax laxfilé i ugn:

Chorizo
Chorizo. Hemgjord stark korv smaksatt med chili, paprika och vitlök.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Chorizo kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Kroppkakor
Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Fisksoppa med lax och rotfrukter
Fisksoppa eller fiskgryta med lax, torsk och rotfrukter som kålrabbi, palsternacka och potatis. Smaksatt med timjan, grädde och saffran.
Varmrökt lax med kall sås
Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.
Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.
Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Pasta penne med svamp och grädde
Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle (gör då såsen först).
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Hembakt baguette
Hembakt baguette. Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda.
Bry dig inte om att den lösa baguettedegen gör att formen på dessa baguetter inte blir som köpebaguetter utan mer knotiga bröd. Gästerna kommer inte att tveka att det är hembakta baguetter iaf :).
Servera gärna hemgjorda baguetter med god färskost - kankse smaksatt med vitlök eller örter. Eller smör blandat med rödbetor och salt; eller smör med vitlök - vitlökssmör osv.
Kycklingpizza pizza med kyckling
Kycklingpizza. Pizza med kyckling. Baka egen pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kyckling. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Kebabrulle
Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd.
Du kan grilla kebabköttet på spett på utegrill eller i ugnen (med eller utan spett).
Gott som tillbehör till kebabrulle är sallad med bulgur sk tabbouleh.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Sesampanerad kycklingfilé med couscous
Sesampanerad kycklingfilé med couscous och yoghurtsås. En smal och god rätt med nyttiga sesamfrön, grönsaker och smal yoghurtsås.
Det finns färdigskivad kycklingfilé att köpa som passar bra till detta recept.
Istället för kycklingfilé kan du ta halloumiost.
Lammfilé i hoisinsås
Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook