AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram
  • 2 msk olivolja
  • Salt och vitpeppar
  • Topping av ugnsbakad lax: 4 msk pesto
  • eller 4 msk tapenade eller
  • eller ca 1 tsk sambal oelek
  • eller 4 msk ajvar
  • Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost
  • eller 4 msk hackad ansjovis
  • eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost
  • Tillbehör till ugnsbakad lax, förslag: rostade rotfrukter som 12 st halverade små potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • Sås till ugnsbakad lax, förslag: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 1-2 dl smulad fetaost eller 2 msk pesto eller 2 msk ajvar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad lax laxfilé i ugn:

Viltköttbullar
Viltköttbullar. Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs. Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Risotto med räkor
Risotto med räkor. Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Laxpasta
Laxpasta med ugnsrostade tomater och spenat i grädde och parmesan. Pasta med lax. Du kan ta vilken pasta du vill.
Små fylliga tomater som cocktailtomater får god fin smak halverade och rostade i ugnen med olivolja, salt och peppar. Köp ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.
Cheviche marinerad fisk
Cheviche är en kall rätt med fisk som marinerats i lime. Här med marinerad lax och avokado.
En nyttig och fräsch sallad med lax. Du kan också ta andra fiskar än lax.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Hemgjord vaniljglass
Hemgjord vaniljglass. Glass med riktig vaniljstång, grädde, ägg och socker. Gör egen vaniljglass utan tillsatser. Servera till all slags dessert eller på egen hand med chokladsås och ex. mandelbiscottis. Eller färska eller snabbkokta jordgubbar eller hallon (dela och koka ihop med lite socker). Eller gör banana split med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Eller marängsviss (som bananasplit men lägg till maränger).
Enklast är att göra glass i en glassmaskin. Tänk på att en del glassmaskiner ska stå i frysen några timmar innan du kan göra glass i den. Har du ingen glassmaskin har jag två till tips på hur du kan göra i receptet nedan.
Mozartkulor, Nougat och marsipankulor
Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kanelbullar med surdeg
Kanelbullar med surdeg toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Kantarellmacka kantarelltoast
Kantarellmacka eller kantarelltoast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller samt gratinerad med ost. Kantarellmacka är gott som förrätt, lunch eller middag ev. med en god sallad; eller att göra som små snittar till tilltugg. Du kan också servera kantarellmackan med utan att gratinera den.
Gott att dricka till är mjölk eller en ljus lageröl.
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Kokta marinerade linser
Kokta marinerade linser. Välj röda eller gröna linser. De marinerade linserna är ett gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta.
Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad.
Dubblera gärna receptet så kan du ha marinerade linser några dagar i kylen till fler gånger.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Laxqueneller
Laxqueneller. Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook