AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad lax laxfilé i ugn Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram
  • 2 msk olivolja
  • Salt och vitpeppar
  • Topping av ugnsbakad lax: 4 msk pesto
  • eller 4 msk tapenade eller
  • eller ca 1 tsk sambal oelek
  • eller 4 msk ajvar
  • Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost
  • eller 4 msk hackad ansjovis
  • eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost
  • Tillbehör till ugnsbakad lax, förslag: rostade rotfrukter som 12 st halverade små potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • Sås till ugnsbakad lax, förslag: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 1-2 dl smulad fetaost eller 2 msk pesto eller 2 msk ajvar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad lax laxfilé i ugn:

Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Pasta med tomatsås och chorizo
Pasta med tomatsås och chorizo. En god lunch eller middag med pasta med het korv i mustig tomatsås.
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. med färska tomater blir tomatsåsen mycket god. Välj ekologiska plommontomater helst. De ska helst skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker. Du kan också rosta potatis och rotfrukter som morot och palsternacka i ugnen och ha till.
Be att få köttet malt två gånger.
Koka gärna blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.
Gillar du råbiff så kan du låta bli att halstra biffen och servera med tillbehören vid sidan.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Laxgryta med timjan
Laxgryta med timjan. Denna rätt skapade jag för drygt ett år sedan och den blev väldigt populär.
Gryta med lax smaksatt med lime, timjan, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Laxfjärilar med soja- och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Knäckflarn
Knäckflarn. Njut knäckflarnen som kakor eller använd till garnering av desserter som glass, panna cotta, tårtor, cheesecake osv.
Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.
Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Coleslaw med spetskål och morot
Coleslaw med spetskål och morot. En variant på klassisk coleslaw med god spetskål och riven morot.
Spetskål är färsk fin kål som är mjuk och god till coleslaw. Denna kål behöver ej stå och mjukna som den klassiska coleslawen med vanlig vitkål.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stekt lax på asiatiskt vis
Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.
Dhal indisk linsgryta gryta med linser
Dahl indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.
Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.
Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd (sök recept receptfavoriter), naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Sellerijuice med morot
Sellerijuice med morot från råsaftcentrifugen. Söt morotsjuice kombinerat med frisk selleri blir god juice.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Bröd med lök lökbröd
Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.
Vitlökskrutonger
Krutonger av lantbröd eller annat vitt bröd med olivolja, vitlök och salt.
Krutonger är gott till sallad som ex. ceasarsallad eller sallad med varmrökt lax, avokado och kikärter.
Krutongerna kan även garneras med finhackad persilja eller dill (om de serveras till sallad med fisk eller skaldjur).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Grillad makrill med potatis och äppelsallad
Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt.
Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Kokt kyckling höna buljong
Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook