Ugnsbakad lax laxfilé i ugn

Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.

Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram.

Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost; eller 4 msk hackad ansjovis; eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost.
Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade. Het chililax får du med någon tsk sambal oelek. Vidare är någon msk ajvar också en god variant. Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis. 

Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter eller välj lite blandat som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna innan laxen. Alternativ är att servera kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm som också passar till ugnsbakad lax. Sås till ugnsbakad lax kan du göra kall sås av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto. Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.

4 portioner ugnsbakad lax laxfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto, tapenade, någon tsk sambal oelek eller några msk ajvar
  • Sås: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl smulad fetaost eller några msk pesto eller ajvar
  • Tillbehör: 12 st delikatess potatisar
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som ugnsrostade rotfrukter och sätt in det först i 15 minuter innan du sätter in laxen (laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då är rotfrukterna också klara).
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll ev. laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform (värm isåfall helst ugnsformen i ugnen innan).
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer