Lax i ugn med tapenade

Gott med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, råstekta rotfrukter eller valfritt tillbehör.
Vill du ha en enkel sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
Vidare är kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor gott till.
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.

2 portioner lax i ugn med tapenade

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 0,5 msk smör
  • 4 msk tapenade
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2,5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Egen tapenade: Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Eller använd stavmixer. Tapenaden är klar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Lägg laxen med ev. skinnsida nedåt. Salta och peppra.
  5. Blanda tapenade med riven ost.
  6. Bred ut tapenade- och ostblandningen på laxfiléerna.
  7. Grädda laxen i mitten ugnen i 10-15 minuter.
  8. Servera laxen med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer