Lax i ugn med tapenade

Gott med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, råstekta rotfrukter eller valfritt tillbehör.
Vill du ha en enkel sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
Vidare är kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor gott till.
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.

2 portioner lax i ugn med tapenade

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 0,5 msk smör
  • 4 msk tapenade
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2,5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Egen tapenade: Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Eller använd stavmixer. Tapenaden är klar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Lägg laxen med ev. skinnsida nedåt. Salta och peppra.
  5. Blanda tapenade med riven ost.
  6. Bred ut tapenade- och ostblandningen på laxfiléerna.
  7. Grädda laxen i mitten ugnen i 10-15 minuter.
  8. Servera laxen med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer