AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Färskpotatis kokt

Färskpotatis kokt Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt färskpotatis

Ingredienser:

  • 25 mindre eller 16 större färskpotatisar
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 msk salt
  • Ett knippe dill, ca 5 stjälkar
  • 1 msk kummin (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten att koka färskpotatisarna i. Tekokare fungerar bra eller in en kastrull.
  2. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  3. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  5. Häll det varma vattnet över potatisarna, tillsätt dill, kummin och lägg på lock.
  6. Mindre potatisar kokar du i ca 20-30 minuter och större 30-40 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  7. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  8. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  9. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.


 

Fler recept ur samma kategori som Färskpotatis kokt:

Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Råstekt skivad potatis med vitlök
Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.
Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.
Välj fast en fast potatissort. Gärna vinterpotatis.
Hemlagade pommes frites
Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatissallad med vitlök
Potatissallad med vitlök, majonnäs och persilja. Du kan göra egen vitlöksmajonnäs sk aioli eller köpa färdig majonnäs och blanda med pressad vitlök. Det finns också färdig aioli (vitlöksmajonnäs) att köpa.
Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Råstekt skivad potatis med vitlök
Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.
Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.
Välj fast en fast potatissort. Gärna vinterpotatis.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Rabarber sviss
Rabarbersviss. En marängsviss med rabarber. Maräng, grädde och vaniljglass blir med smält rabarber (rabarbersås) en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Entrecote med rödvinssås
Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.
Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om ej önskar en tjockare sås. Jag använder ej buljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.
Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Nedan har jag valt att grilla/steka i grillpanna.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Färskpotatissallad
Färskpotatissallad. Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.
En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.
Om du vill kan du utesluta sparris och sockerärtor och bara ha rödlök i salladen.
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
Kyckling pasta
Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller färdig grillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfile från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Brytbröd i långpanna
Brytbröd i långpanna. Ett gott hembakt brytbröd till många för fest, middag och buffé.
Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.
Quorn med med pesto och grönsaker
Quorn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med quornfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En Gi-anpassad vegetarisk rätt med quorn. Om du ej vill ha GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går också bra att grilla quornfilén istället för att ugnssteka den.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Brännvinsost
Brännvinsost. Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.
Blir också gott med konjak, calvados eller whisky.
Hovmästarsås
Hovmästarsås eller gravlaxsås. Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman berätta om en dag på Restauranghögskolan i Grythyttan.
En sås med dill, senap, vinäger och olja. En klassisk sås till gravad lax och kokt potatis, till julbordet eller midsommar.
På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås. Hovmästarn hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.
En variant av hovmästarsås är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande hovmästarsås.
Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottensost
Västerbottenpaj. Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.
Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även grönmögelost fungerar.
Du kan variera västerbottenpajen genom att ha i ca en halv dl stekt fläsk och/eller ca 1 halv dl frästa kantareller eller annan svamp.
Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
En halv dl fräst purjolök är en annan variant.
Med ca en halv dl rökt hackad skinka får du ost och skinkpaj lik den franska klassikern Quiche Lorraine.
Servera ostpajen varm, ljummen eller kall med ex. tomatsallad, blandsallad, kokta bönor mm.
Västerbottenpaj är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Dillkött med fläskkött
Dillkött med fläskkött. Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Bruna Bönor
Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Couscous
Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook