AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Färskpotatis kokt

Färskpotatis kokt Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt färskpotatis

Ingredienser:

  • 25 mindre eller 16 större färskpotatisar
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 msk salt
  • Ett knippe dill, ca 5 stjälkar
  • 1 msk kummin (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten att koka färskpotatisarna i. Tekokare fungerar bra eller in en kastrull.
  2. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  3. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  5. Häll det varma vattnet över potatisarna, tillsätt dill, kummin och lägg på lock.
  6. Mindre potatisar kokar du i ca 20-30 minuter och större 30-40 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  7. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  8. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  9. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.


 

Fler recept ur samma kategori som Färskpotatis kokt:

Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Kornmjölsgröt
Kornmjölsgröt. Gröt på kornmjöl är gott till frukost, enkel lunch, middagsmål eller mellanmål. Gröt är gott, nyttigt och billigt. Dessutom går gröt snabbt och lätt att laga.
Servera kornmjölsgröt förslagsvis med kall mjölk samt sirap; socker; äppelmos; eller sylt som lingonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt osv.
Man kan också toppa gröten med grovt hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter. Rostar du nötterna innan så blir de mycket goda.
Potatissallad med vitlök
Potatissallad med vitlök, majonnäs och persilja. Du kan göra egen vitlöksmajonnäs sk aioli eller köpa färdig majonnäs och blanda med pressad vitlök. Det finns också färdig aioli (vitlöksmajonnäs) att köpa.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Laxpudding
Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Rostad potatis med vitkål, morot och lök
Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.
Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.
Ugnsrostad potatis med paprika
Ugnsrostad potatis med paprika. Gott och enkelt tillbehör till det mesta, vardag, buffé som fest. Speciellt gott till grillad eller stekt mat.
Istället för delikatesspotatis kan du ta ex. Amandine, sparrispotatis eller skjölda och skrubbade färskpotatisar. Vanlig fast potatis i grova tärningar ca 3x3 cm funkar också (skölj potatistärningarna i durkslag och torka dem torra innan).
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Drinktilltugg smördegssnurror med parmesan
Drinktilltugg smördegssnurror med parmesan. Ett gott enkelt varmt drinktilltugg av bakade smördegssnurror fyllda med parmesan du kan förbereda innan och sedan baka av när gästerna kommer.
Baka egna goda drinktilltugg till festen, buffen eller bjudningen till mousserande vin eller bål.
Vill du göra det ännu enklare för dig så köper du färdig klassisk pesto, pesto med soltorkad tomat eller liknande på burk och fyller smördegsplattorna med.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stroganoff med het korv chorizo
Stroganoff med het korv som chorizo eller annan god köttig korv av valfri sort.
Ett gott bröd samt ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till stroganoff. En grönsallad med ex. babyspenat, cocktailtomater och avokado eller paprika blandad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar passar också till.
Om du vill ha goda grönsaker i stroganoffen så passar fräst röd paprika, tärnad äggplanta, champinjoner, purjolök, riven morot, kokta vita eller svarta bönor mm i stroganoffen.
Grillad ugnsstekt kyckling med sås
Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.
Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär
Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Pasta med soltorkade tomater
Pasta med soltorkade tomater, vitlök, chili, olivolja, riven parmesan, torkad basilika samt ruccola. Gott och enkelt att laga.
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook