AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Färskpotatis kokt

Färskpotatis kokt Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp kan du först koka upp vattnet.
Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 17)
4 port kokt färskpotatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 800 gram färskpotatis
  • 1 msk salt
  • 5 stjälkar dill (valfritt)

Tillagning:

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  2. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  3. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  4. Fyll på med vatten så att det precis täcker potatisen. Tillsätt dill och lägg på lock.
  5. Mindre potatisar kokar du i ca 10-20 minuter och större ca 20-35 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  6. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  7. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  8. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.


 

Fler recept ur samma kategori som Färskpotatis kokt:

Picklad rödlök med vinäger
Picklad rödlök med vinäger. Enkelt och snabbt att laga. Skivad rödlök i vinäger, salt och socker picklar sig själv.
Här smaksatt med lite chili och svartpeppar.
Räkna att det räcker till 8 burgare eller 4 portioner om det är som sidorätt till ex. grillat.
Picklad rödlök med vinäger passar till det mesta som grillat, hamburgare, pulled pork, fooled port, på buffé, till korv, på mackor med leverpastej, till paté, husmanskost med mera.
Picklad rödlök är billigt, lätt att dubblera och smidigt att förbereda och ha i kylen till servering.
Istället för socker kan du ta honung. Vanligtvis picklar man med ättika och sk 1-2-3 lag men här har jag valt vinäger istället som också blir mycket gott.
Antipasti Italienska smårätter
Antipasti är italienskt småplock till förrätt eller buffé. Gott till är ett nybakt bröd som focaccia, grissinis eller rostade crostinis.
Perfekt om matarga maffian kommer på besök.
Vitlöksbröd med mozzarella
Vitlöksbröd med mozzarella. Gott som tillbehör till soppa; pasta; som varma mackor; eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröden med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Istället för riven mozzarella på påse så kan du ta fin mozzarella i lag och skiva den tunt och lägga på vitlöksbröden.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Salsiccia med pepparrotsstuvad potatis
Salsiccia med pepparrotsstuvad potatis serverat med gröna ärter. Gott till vardags som lunch eller middag.
Korven kan stekas eller grillas.
Köp färsk råkorv salsiccia eller annan färsk korv. Räkna 2-3 styck per portion.
Det går såklart utmärkt att stuva överbliven kokt potatis i tärningar istället för att koka nya.
Senap, rödbetor, tomatsallad och grönsallad passar också till.

Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Grillad Guldsparid
Grillad Guldsparid. Helgrillad fisk i halster - här Guldsparid som är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort.
Kallas också Guldbraxen. Välj odlad Guldsparid då den i vilt tillstånd är hotad. Istället för Guldsparid kan man också grilla annan hel fisk enligt tycke.
Här har jag valt kokt potatis, sallad, kall sås med gräddfil, olivolja, citron och flingsalt som tillbehör men man kan välja andra tillbehör efter smak.
En Guldsparid väger runt några hekto upp till ett kilo. Räkna ca 350 gram hel och orensad fisk per portion.
Du behöver ett fiskhalster att klämma fast och grilla fisken i.
Pesto med bondbönor
Pesto med bondbönor. Supergott och nyttigt. Bondbönspesto passar som röra till fisk, kyckling och grönsaker eller som vanlig pesto till pasta osv.
Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor eller gröna ärtor.
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fläskfilégryta med curry
Fläskfilégryta med curry samt grönsaker. Fläskfilé, paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
God med basmatiris, råris eller kokt matvete. Även mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök passar till. Gott på är också att strö över rostade cashewnötter vid servering.
Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé (kotlett), kycklingfilé eller lax.
Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (runt 500 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tacolasagne med kyckling
Tacolasagne med kyckling, taco-krydda, vitlök, tomatsås, lök, färsk koriander och chili varvat med lasagneplattor, mozzarella och vit sås.
Du kan köpa färdigkokt, stekt eller grillat kycklingkött. Vill du laga en riktigt god lasagne så kan du först koka kycklingkött själv - sök på Kokt pulled chicken här på Receptfavoriter.se. Överblivet kycklingkött är gott till mycket annat som pytt, paj med mera.
Servera gärna med grönsallad, cocktailtomater, tortillachips samt Mexikansk picklad rödlök och chilisalsa (sök recept här på receptfavoriter.se). Garnera ev. med lite färsk koriander.
Vill man ha mindre kyckling eller spä till en större sats kan man ha i kokta svarta bönor och majs. Man kan också ersätta kycklingen för en vegetarisk variant med quornfärs, sojafärs och/eller ta mer grönsaker som tärnad morot, bönor, majs och broccoli.
Sallad med potatis
Sallad med potatis, grönsallad, kapris, rödlök och Dijondressing. Istället för färskpotatis kan du ta annan potatis - gärna fin delikatesspotatis.
Passar som tillbehör till det mesta och i alla tillfällen.
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp. Sök recept på vaniljkräm här på receptfavoriter.se.
Passar till advent, lucia och jul.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
1,2 kg rensad sill motsvarar runt 2 kg orensad hel sill.
Jordgubbstårta med kokos
Jordgubbstårta med kokos. Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar .
Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination. Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Stekt strömming
Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner.
Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Thaistroganoff
Thaistroganoff. En Stroganoff med falukorv och thaismak av kokosmjölk, röd curry, chili, vitlök och grönsaker.
En god variant på stroganoff med lite annorlunda smak.
Servera med jasminris. Om du vill kan du garnera thaistroganoffen med färsk koriander och röd chiliolja.
Om du vill göra det lite enklare kan du köpa färdiga frysta wokgrönsaker och ha i Stroganoffen.
Indiskt ris
Indiskt ris. Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.
Seitan grundrecept
Seitan grundrecept. Här hittar du hur man lagar till och kokar seitan. Seitan är ett vegan och vegetariskt alternativ till kött och annat protein av vetegluten - även kallat seitanmjöl.
Vetegluten knådas till en deg med vatten och kokas. Sedan kan man använda den till biffar, grytbitar, grillspett, filébitar, laga som hel vegostek eller julskinka, hacka den till vegofärs eller annan valfri variant.
Smaksättning kan varieras - här har jag gett seitan smak och färg av soja och grönsaksbuljong samt sedan marinera den kokta seitan innan tillagning i vitlök, chili, ingefära, färsk koriander, soja och olja.
Annat gott att smaksätta seitan-degen är paprikapulver, chilisås, vitlök och rökessens; gurkmeja, curry och garam masala samt chiliflakes; tahini och sesamolja samt sjögräs; spiskummin och vitlök eller riven muskot.
Vidare kan man marinera i valfri marinad ex. BBQ sås för att grilla på spett. Gott är också att panera seitan - ex. formade som biffar och vända dem i sojagrädde samt kokos, panko, sesamfrön, quinoa, couscous eller ströbröd.
Vetegluten hittar du i affärer inriktade på ekomat och vegetarisk mat.
Dubbla gärna detta recept om du vill laga en större sats på en gång. Seitan går att frysa in.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook