Färskpotatis kokt

Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp kan du först koka upp vattnet. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå. Kolla gärna potatisen ofta - känn om den är mjuk med en sticka eller knivspets - det är bättre än att potatisen blir överkokt. Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutat koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan några minuter. Gott är att koka med kummin i en tygpåse (får lite jordig smak). Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion. Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.

Att koka färskpotatisen till midsommar är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatisen serveras då med smör och salt till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.

 

4 portioner kokt färskpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis
  • 1 msk salt
  • 5 stjälkar dill (valfritt)

Tillagning

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  2. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  3. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  4. Fyll på med vatten så att det precis täcker potatisen. Tillsätt dill och lägg på lock.
  5. Mindre potatisar kokar du i ca 10-20 minuter och större ca 20-35 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  6. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  7. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  8. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer