AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Färskpotatis kokt

Färskpotatis kokt Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt färskpotatis

Ingredienser:

  • 25 mindre eller 16 större färskpotatisar
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 msk salt
  • Ett knippe dill, ca 5 stjälkar
  • 1 msk kummin (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten att koka färskpotatisarna i. Tekokare fungerar bra eller in en kastrull.
  2. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  3. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  5. Häll det varma vattnet över potatisarna, tillsätt dill, kummin och lägg på lock.
  6. Mindre potatisar kokar du i ca 20-30 minuter och större 30-40 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  7. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  8. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  9. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.


 

Fler recept ur samma kategori som Färskpotatis kokt:

Pumpamos
Pumpamos. Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.
Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och ex. frysa in. Pumpamoset kan du ha som grund till ex. pumpasoppa, pumpadipp, pumparisotto, pumpapaj eller pumpagnocchis.
Gott till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Grönsaksspett
Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Grillspett med paprika, rödlök och zucchini.
Du kan andra grönsaker efter tillgång ex. champinjoner, purjolök, bitar av kokt majs, kokta små potatisar, aubergine eller knipplök.
Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars kan de brinna upp).
Spetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Råraka rårakor
Råraka eller rårakor är råstekt riven potatis. Råraka serveras ofta med stekt fläsk och lingon. Gör gärna egna rårörda lingon eller ta lingonsylt.
Rårivna morötter samt zucchini är gott till.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Mozartkulor, Nougat och marsipankulor
Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vinbärskaka
Vinbärskaka. En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Du kan garnera bärkakan med florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Kycklinggryta med tomat
Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi, pasta som tagliatelle, råris, basmatiris eller pressad potatis.
Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomat och rödlökssallad
Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta.
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst kravmärkta goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater, kvisttomater, cocktailtomater osv. Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, kravmärkt rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar tomatsalladen riktigt god smak.
Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över. Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost. Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Tobbes Coastal Bend Chili con carne
Tobbes Coastal Bend Chili con carne. Ett recept på chili con carne från Houston, Texas. En härlig lagom het chili komponerad under den period jag var verksam i Houston, en chili provsmakad och godkänd av mexikanska vänner i Houston och Corpus Christi, båda vid The Coastal Bend...
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Köttkorv fläskkorv hemgjord korv
Köttkorv, fläskkorv eller annan hemgjord korv kan du laga med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald färs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många korvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa färs - köper du färsk så välj gärna en fetare färs som blandfärs eller fläskfärs också så du får lite fett i korven. Eller be att få malt späck att blanda i korvsmeten.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Varmrökt lax med romsås
Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado.
En god enkel sommarlunch eller middag.
Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax. Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall.
Romsåsen räcker till sex portioner men kan sparas i kylen.
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Björns chiligryta med högrev
Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook