AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Färskpotatis kokt

Färskpotatis kokt Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt färskpotatis

Ingredienser:

  • 25 mindre eller 16 större färskpotatisar
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 msk salt
  • Ett knippe dill, ca 5 stjälkar
  • 1 msk kummin (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten att koka färskpotatisarna i. Tekokare fungerar bra eller in en kastrull.
  2. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Ev. kan du dela stora potatisar.
  3. Putsa, rensa och skrubba potatisarna. En scotch brite funkar bra, skrapa med skalkniv, rör runt i handen med vatten eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Lägg färskpotatisen i en kastrull.
  5. Häll det varma vattnet över potatisarna, tillsätt dill, kummin och lägg på lock.
  6. Mindre potatisar kokar du i ca 20-30 minuter och större 30-40 minuter. Stick i dem med kniv, sticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  7. Häll av vattnet och servera färskpotatisarna nykokta. Garnera med dillkvistar.
  8. Du kan lägga hushållspapper i kastrullen samt sätta på lock om du vill varmhålla potatisen en stund.
  9. Du kan också låta färskpotatisarna svalna till annan användning som färskpotatissallad etc.


 

Fler recept ur samma kategori som Färskpotatis kokt:

Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Glutenfri tårta
Glutenfri tårta med sockerkaksbotten med potatismjöl och utan vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.
Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Shole Zard Persisk risdessert
Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Falukorv med stuvade makaroner
Falukorv med stuvade makaroner. Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner.
Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.
Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Pilaffris
Pilaffris. Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det går bra med vanligt smör. Ev. kan du skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillade kycklingkebabspett
Grillade kycklingkebabspett med smak av spiskummin, vitlök, koriander, chili och garam masala.
Istället för urbenade kycklinglår så kan du använda kycklingfilé. Dock blir kycklinglårköttet saftigare på grillen.
Du kan grilla kycklingspetten i ugnen under grill eller i grillpanna istället för på utegrill om du önskar.
Till kycklingspetten kan du servera valfritt tillbehör ex. tzatziki med gurka och morot, ugnsrostad grönsaker eller klyftpotatis, grönsallad, tomatsallad, tomatsalsa osv
Du kan också skiva upp köttet när det är grillat till hemgjort kycklingkebabkött och fylla pitabröd, ha till tex mex (istället för texmex-köttfärs), fylla tortillas, fyllning av kebabrulle, bakpotatis osv.
Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke
Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Snaps med lime och citron
Snaps med lime och citron. Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.
Välj gärna ekologisk citron och lime.
Ägghalvor med majonnäs
Ägghalvor med majonnäs och kaviar är enkla och goda. Garnera dem gärna med lite dill om du vill. Goda till sillbordet vid jul, påsk och midsommar.
Tårta med mandelbotten och smörkräm
Tårta med mandelbotten och smörkräm. En god tårta med bottnar av bakad mandelmassa varvade med smörkräm samt rostad mandel på toppen. Här har jag smaksatt smörkrämen med lite punsch men det är valfritt. Andra goda smaksättningar är 1-2 tsk kaffepulver, 2 msk annan likör som amaretto (mandel) eller cointreau (apelsin) eller 2 msk kakao för chokladsmak.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till också.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Räkstuvning
Räkstuvning. Stuvning med räkor passar till ex. omelett, fiskgratäng eller crêpes. Stuvade räkor.
Finast och godast blir räkstuvningen med handpillade räkor. Men det går också bra med tinade skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem. Man kan också använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora räkor. Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Adas Polo persiskt ris med köttbullar
Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook