Ugnsbakad lax med solrospesto

Ugnsbakad lax med solrospesto, smaksatt färskost, tomatsallad, kokt potatis och citron.
Överbliven pesto kan du servera till laxen vid sidan eller spara till annat ex. blanda i pasta till en pastapesto.
Istället för solrospesto kan du ta vanlig färdig pesto och blanda ut med mera riven ost.
Solrospesto blir mycket billigare än pesto på dyra pinjenötter. Och riktigt gott samt nyttigt.

4 portioner ugnsbakad lax med solrospesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron
  • 1 pkt smaksatt färskost ex. rostad paprika, örter eller vitlök
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till solrospeston.
  2. Solrospesto: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Riv osten fint och tillsätt den.
  4. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  6. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skrubba och börja koka potatis - tar ca 20 minuter.
  9. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  10. Bred ett lager av några msk solrospesto på varje laxbit.
  11. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  12. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  13. Skala och strimla rödlöken.
  14. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  15. Servera pestolaxen med tomatsalladen, smaksatt färskost, mer solrospesto, kokt potatis samt citronklyftor. Strö över hackad persilja vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer