Ugnstekt fylld lax

Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.

4 portioner ugnstekt fylld lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 burk ansjovis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 burk creme fraiche
  • Örtslungade färskpotatisar: 16 små kokta potatisar, välj ex. delikatesspotatis
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 4 msk hackade örter av som basilika, dill, gräslök och persilja
  • Tillbehör: 1 huvud broccoli
  • 3 gulbetor eller polkabetor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger - röd eller vit
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ca 0,5 liter vatten till potatisen i en kastrull. Skrubba och putsa potatisen. Koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  3. Skär bort skinnet från laxen. Skär i fyra bitar om den inte redan är delad.
  4. Skär ett vägrätt snitt in i sidan på laxfiléerna och proppa in 1-2 ansjovisbitar i varje laxbit.
  5. Lägg laxbitarna i en form med någon msk olivolja, salt och peppar laxen och vänd runt dem.
  6. Ugnstek laxen i 200 grader i ca 20 minuter.
  7. Skala gulbetorna. Skiva dem så tunt du kan - använd ev. en mandolin.
  8. Koka betorna täckta med vatten i ca 15 minuter. Häll av. Lägg tillbaks i kastrullen och blanda med någon msk olivolja, vinäger samt salt och lite peppar. Håll varm till servering.
  9. Skölj, rensa och dela broccolin i buketter. Lägg i en liten kastrull med några dl vatten och 2 krm salt. Koka mjuk i 4-5 minuter. Häll av och håll varm.
  10. Örtslungad potatis: hacka örterna fint om de ej är hackade. Lägg örterna och en nypa salt med potatisen och tillsätt smör eller olja och vänd runt örthacket.
  11. Servera laxen med de skivade kokta betorna, örtslungade potatisar, crème fraiche och broccoli.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer