Laxsida i ugn

Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen. Här med fänkål, chili, peppar och salt som ger god smak på laxfilén.
Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.

4 portioner laxsida i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med olivolja samt kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Värm en stekpanna med smör.
  7. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  8. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  9. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader. Det tar ca 15 minuter.
  10. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer