Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker

En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax. Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen. Vill du laga egen pesto

Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.

4 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé med skinn, ca 140 gram styck
  • salt och vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 grön zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 100 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 0,5 - 1 burk pesto eller gör egen
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna: Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda med god olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili.
  5. Sätt in i ugnen och låt gå i 20 minuter.
  6. Ta fram laxen och värm en panna.
  7. Stek med skinnsidan nedåt på medelvärme i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  8. När grönsakerna har gått en halvtimme så kan du ta ut grönsakerna och lägga på laxen på grönsakerna. Toppa laxen med någon msk pesto på varje bit.
  9. Sätt in i mitten av ugnen igen och låt gå i tio minuter tills laxen är nästan helt genombakt (eller är som du vill ha den).
  10. Servera den ugnsbakade laxen med citronklyftor och skeda över någon msk extra pesto på grönsakerna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer