Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker

En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax. Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen. Vill du laga egen pesto

Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.

4 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé med skinn, ca 140 gram styck
  • salt och vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 grön zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 100 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 0,5 - 1 burk pesto eller gör egen
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna: Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda med god olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili.
  5. Sätt in i ugnen och låt gå i 20 minuter.
  6. Ta fram laxen och värm en panna.
  7. Stek med skinnsidan nedåt på medelvärme i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  8. När grönsakerna har gått en halvtimme så kan du ta ut grönsakerna och lägga på laxen på grönsakerna. Toppa laxen med någon msk pesto på varje bit.
  9. Sätt in i mitten av ugnen igen och låt gå i tio minuter tills laxen är nästan helt genombakt (eller är som du vill ha den).
  10. Servera den ugnsbakade laxen med citronklyftor och skeda över någon msk extra pesto på grönsakerna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer