AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kokt ris koka ris riskokning

Kokt ris koka ris riskokning Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port kokt ris
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 23 min

Ingredienser:

  • LÅNGKORNIGT RIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS 4 PORTIONER:
  • 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt ris koka ris riskokning:

Linssallad
Linssallad med rödlök, olivolja och vitlök. Linssallad är gott och nyttigt som tillbehör till middag, lunch eller buffé.
Godast är att koka egna linser men det blir också gott med köpta färdigkokta linser. Du kan göra med röda eller gröna linser. Puylinser blir också mycket goda.
Quinoasallad
Quinoasallad med grönsaker. Sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
God varm eller kall. Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Wienernougat
Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rödbetskaka med glasyr
Rödbetskaka med chokladglasyr. Kaka med rödbetor, choklad och valnötter.
Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar och då blir det en vit glasyr vilket också är gott (gör då dubbel sats glasyr så att det räcker till hela kakan).
Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också.
Kakan kan också bakas i en rund springform eller två avlånga brödformar.
Scones med dinkel dinkelscones
Scones med dinkel. Hembakta dinkelscones är enkla, fettsnåla och snabba att baka, jättegoda, har mindre fett än vanliga scones, är fiberrika, grovt mjöl och nyttigare dinkelmjöl.
Ett tips är att baka dem i en muffinsplåt.
Det går också bra med vetemjöl såklart - eller blanda som du vill.
Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning. Hembakta polynéer är gott och rätt lätt att baka.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Avokadokräm avokadoröra
Avokadokräm eller avokadoröra. En variant på avokadosås lik guacamole. Mosad avokado som kräm eller röra. Passar som sås och röra till förrätt med ex. grillade pilgrimsmusslor, rökt lax, räksallad; till huvudrätt med grillad fisk som lax eller kyckling; vidare till dipp med tortillachips eller till tacos och tex mex.
Fyllda paprikor
Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffe. Nyttigt och enkelt att laga.
Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är mycket snabb och god dessert förslagsvis serverad med lättvispad grädde och jordgubbssylt.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas och häll ett lager sylt och toppa med grädde överst.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Enkla tapas
Enkla tapas. Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.
Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som fetaost, getost osv; olika charkuterier som korvar och skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner i olja; kex eller bröd; nötter som rostade mandlar; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Räkstuvning
Räkstuvning. Stuvning med räkor passar till ex. omelett, fiskgratäng eller crêpes. Stuvade räkor.
Finast och godast blir räkstuvningen med handpillade räkor. Men det går också bra med tinade skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem. Man kan också använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora räkor. Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.
Gryta med högrev
Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Köttfärssås köttfärsås stor sats
En stor sats köttfärssås. Laga köttfärssås på 800 gram köttfärs. En stor sats köttfärssås som räcker till många. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.
Du kan också ha i ketchup att smaka av med på slutet.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook