AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Kokt ris koka ris riskokning

Kokt ris koka ris riskokning Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port kokt ris
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 23 min

Ingredienser:

  • LÅNGKORNIGT RIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS 4 PORTIONER:
  • 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt ris koka ris riskokning:

Ägghalvor med het räkröra
Ägghalvor med het räkröra. Gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Kornmjölsgröt
Kornmjölsgröt. Gröt på kornmjöl är gott till frukost, enkel lunch, middagsmål eller mellanmål. Gröt är gott, nyttigt och billigt. Dessutom går gröt snabbt och lätt att laga.
Servera kornmjölsgröt förslagsvis med kall mjölk samt sirap; socker; äppelmos; eller sylt som lingonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt osv.
Man kan också toppa gröten med grovt hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter. Rostar du nötterna innan så blir de mycket goda.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Tunnbröd
Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Mjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Kycklingspett med honung
Kycklingspett med honung, vitlök, olivolja, rosmarin, oregano och svartpeppar. Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. klyftpotatis, grillade grönsaker, yoghurtsås eller annan kall sås som ex. ajvar. Vidare passar en grönsallad och tomatsallad till.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Gurksoppa
Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättssoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm gurksoppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Cornflakeskakor
Cornflakeskakor. Kakor med cornflakes som är enkla att laga.
De behöver ej bakas i ugn utan man smälter smör med socker, sirap, kakao och choklad samt vänder runt cornflakes.
Cornflakeskakorna kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett. Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad. Sirap kan bytas mot honung.
En enklare variant av cornflakeskakor är att helt enkelt smälta mörk eller ljus choklad över vattenbad och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Grov julsenap
Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Räksoppa soppa med räkor
Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).
Grönkålssoppa soppa på grönkål
Grönkålssoppa. Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffe. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn).
Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter.
Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook