Kokt ris koka ris riskokning

Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.

Jag brukar koka en större omgång ris - det man inte äter upp kan man spara i kylen eller frysen. Ex. frysa in i 1-4 portioners påsar att ta fram som tillbehör vid behov. Du kan också laga pytt och stekt ris. Vidare kan man ha kokt ris i soppa, fyllning till tacos eller i sallader. 

Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull på spisen. En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta och till många. Det finns smidiga små skålar för ex. två portioner att koka i mikron - de funkar bra. 

4 port kokt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS: 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS: 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel