AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Kokt ris koka ris riskokning

Kokt ris koka ris riskokning Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
4 port kokt ris
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 23 min

Ingredienser:

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS: 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS: 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt ris koka ris riskokning:

Saltrostad potatis
Saltrostad potatis. Ugnsbakad vanlig potatis. Här Amandine som är en delikatesspotatis som blir mycket god rostad på en bädd av grovt salt.
Små bakpotatisar blir jättegoda till det mesta och är nog bland det lättaste man kan laga.
Rostad parmesan
Rostad parmesan. Gott till pasta, som krutonger till sallad, tapas eller som parmesanchips som tilltugg.
Smidigt att laga på överblivna slattar och kantar av parmesan eller grana padano. Funkar bra att laga av frusna (och tinade) ostbitar.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Solroskärnor är valfritt.
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor. En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.
Soppan är också smidig att öka på till många portioner om du har många gäster.
Bönsoppan blir godast om du själv kokar torkade vita bönor. Det samma gäller de svarta belugalinserna. Koka ett paket på en gång och frys in de bönor samt linser som blir över. Följ paketets anvisningar. OBS du ska inte använda vita bönor i tomatsås utan små vita bönor. Köper du vita bönor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.
Vintips till vit bönsoppa är ett torrt vitt vin ex. Viognier, Chardonnay, Riesling, Semillon eller Chablis.
Laxqueneller
Laxqueneller. Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Blomkål gratinerad med grönmögelost
Blomkål gratinerad med grönmögelost. Nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé.
En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.
Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.
Ciabatta med soltorkade tomater och oliver
Ciabatta med soltorkade tomater och oliver. Stora italienska bröd eller frallor bakade med olivolja, vetemjöl, vatten, jäst, salt, hackade soltorkade tomater och hackade svarta oliver.
Goda att fylla till utflykt, lunch eller lätt middag. Kan också grillas i smörgåsgrill. Goda pålägg är ex. godsaker som pesto, mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, basilika och skivad tomat.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados med mycket äppelsmak sk Fine ex. Lecompte Originel eller enligt tillgång.
Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också gott.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Prosciutto med melon
Prosciutto med melon. En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med ex. en Parmaskinka. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk.
Vegetarisk soppa med bönor
Vegetarisk soppa med bönor. En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Gryta med hjortstek Hjortgryta
Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel hjortsteksgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.
Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.
Vintips till gryta med hjortstek blir ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook