Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot

Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche. Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör.
Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.

4 portioner ugnsstekt lax med äpple

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äpplen
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • Rostade rotfrukter: 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som Amandine
  • 2 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Pepparrotssås: 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
  3. Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
  4. Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
  5. Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
  6. Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
  7. Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
  8. Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
  9. Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
  10. Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
  11. Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
  12. Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
  13. Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
  14. Skala och riv pepparroten så fint du kan.
  15. Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
  16. Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer