Pulled lax

Introduktion och förberedelse

En ugnsstekt hel bit laxsida som dras isär innan servering till pulled lax.

Serveringsförslag

  • Kan serveras med valfria tillbehör.
  • I receptet nedan har jag skrivit in vad jag hade till: lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.
  • Pulled lax kan också serveras i burgare - byt köttet mot pulled lax i detta recept på pulled beef burger;
  • Eller som fyllning i pitabröd - byt ut den panerade torsken i detta recept på torsk med pitabröd).
  • Eller fyllas i wraps eller tortillabröd.

Att dricka till

Öl som IPA eller lager. Vitt vin som Riesling, Gewrtztraminer, Pinot Gris eller chardonnay funkar. Även Rose.

Alkoholfritt tips är kombucha, ginger beer eller en kall Clausthaler öl.

Pulled lax serverad på skärbräda med tillbehör
Pulled lax med kokt potatis, kall lime- och chilisås, lime, bönsallad, färsk koriander eller bladpersilja samt en bönsallad till. Du kan ta andra valfria tillbehör till eller servera laxen som burgare, i wraps, pitabröd, tortillabröd eller liknande.

4 portioner pulled lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram sida hel lax
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Lime- och gräddfilssås: 3 dl gräddfil
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • Tillbehör: 0,5 kruka färsk koriander
  • 800 gram kokt potatis
  • 40 gram babyspenat
  • 2 dl kokta vita eller svarta bönor
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
  6. Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
  8. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  9. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
  10. Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
  11. Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-22