Snittar med Brie

Introduktion och förberedelse

Snittar med Brie i olika varianter. Du kan göra en variant eller flera olika. Här en med kex, brieost, fikonmarmelad, valnötter och pumpafrön; en med cocktailtomater och färsk basilika samt en med fina oliver.

Välj gärna en extra fin mogen brie som Brie de Maux, Brie de Melun eller annan vitmögelost som Camembert de Normandie, Livarot eller Pont-l'Eveque.

Serveringsförslag

Briesnittarna passar som tilltugg, snittar, aptitretare, välkomsttilltugg eller på buffé.

Val av bröd och kex

  • Jag tog bake-off baguette och ciabatta samt bakade av dessa och skar i tunna skivor. Vidare tog jag köpta ostkex Breton. Eller köp valfria ostkex eller crostinis.
  • Du kan också rosta skivorna likt crostinis i ugnen penslade med lite olivolja på 225 grader i några minuter. Då får du riktigt knapriga snittar.
  • Du kan baka egna frökex, knäckebröd, parmesankex, baguette eller ciabatta.

Varianter på topping

Förutom Brieost och förslagen i detta recept så är här några andra förslag jag tycker passar på snittarna:

  • Marmelad som nyponmarmelad eller
  • Nötter som hasselnötter, pistage eller pekannötter.
  • Färska små bitar eller klyftor av fikon, nektariner, melon eller vindruvor.
  • Små bitar av torkad aprikos, dadel eller katrinplommon.

Med annan ost

Istället för Brieost kan du ta liknande vitmögelost som Camembert, Castello eller Brillat-Savarin med mera efter smak.

Annan ost som du kan variera snittarna med är ädelost, getost som chèvre, lagrad ost som Gruyère, potkäs, Morbier, Comtè, Appenzeller, röd kittost, smaksatt färskost som Boursin eller annan valfri dessertost.

Att dricka till

Du kan ta det du tycker är gott till briesnittarna - rött vin, vitt vin, cider, öl, bål eller bubbel funkar. Eller alkoholfritt som juice, kombucha, öl, vatten eller annat valfritt.

Tre varianter på Briesnittar på fat
Tre varianter på Briesnittar - du kan toppa med det du gillar. Ovan med cocktailtomater och basilika; fikonmarmelad, valnötter och pumpafrön samt en med fina gröna oliver från Frankrike.

6 portioner Briesnittar, 3 sorter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 tunna skivor baguette
  • 4 tunna skivor ciabatta
  • 4 ostkex som Breton
  • 200 gram brieost
  • 4 tsk fikonmarmelad
  • 2 valnötter
  • 1 msk pumpafrön
  • 2 cocktailtomater
  • 4 små blad basilika
  • 4 fina oliver, gröna eller svarta med eller utan kärnor
  • 8 tandpetare

Tillagning

  1. Baka av bake-off bröd om du köpt det.
  2. Skär baguette och ciabatta i tunna skivor ca 7 mm.
  3. Vill du ha knapriga bröd så kan du rosta dem i ugnen på 225 grader i några minuter.
  4. Skär upp brieosten i 12 lika stora bitar som små fyrkanter, trianglar eller som du vill.
  5. Lägg upp bröden och ostkex på en bricka.
  6. Lägg på en bit brie på brödsnitt.
  7. Toppa fyra med fikonmarmelad, en halv valnöt och några pumpafrön.
  8. Toppa fyra med en halva cocktailtomater och ett litet blad färsk basilika på varje. Stick fast tomat och färsk basilika med tandpetare.
  9. Toppa fyra med en oliv vardera fastsatt med tandpetare.
  10. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-01

Tillbehör och liknande recept: