Grissini med parmaskinka

Grissini är Italienska smala bröd. Det går bra med lufttorkad skinka från Sverige också. Gott som välkomsttilltugg.
Du kan köpa färdiga grissinis eller baka egna grissinis som blir mycket goda. De som blir över kan du frysa.

4 portioner grissini med parmaskinka

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 12 grissinis
  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • Hembakta grissinis 34 stycken: 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl
  • 1 dl mjölk att pensla med
  • 2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning

  1. Linda skinkskivorna runt pinnbröden och servera.
  2. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.
  3. Hembakta grissinis: Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  4. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer