Snittar med gåslever

Snittar med gåslever eller anklever samt äppelgelé på knapriga kex. Ett lyxigt tilltugg eller aptitretare som blir ännu godare med ett glas skumpa, cava eller annat mousserande vin till.

Mynta heter ett företag som har en fin äppelgelé på 80 grams burk som passar till receptet. Det går också bra med annan gelé. Välj förslagsvis ett ljust ostkex som Havssaltade kex från Göteborgs kex eller liknande.

På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Finns också i bitar och heter då bara Fois Gras ofta som Terrin och mousse eller Bloc de Fois Gras (gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Istället för gåslever kan du ta anklever, ankleverterrin eller mousse (Mousse de Canard). 

Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda traditionellt. 

4 portioner snittar med gåslever

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 70 gram gåslever som Bloc de Fois gras
  • 40 gram äppelgele
  • 12 lusa ostkex
  • 12 blad bladpersilja

Tillagning

  1. Skär gåslevern i 12 små bitar.
  2. Lägg en bit på varje kex och toppa med en tsk äppelgelé samt ett blad bladpersilja.
  3. Klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer