Knäckebröd hembakt

Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.

Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.

Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen. Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i. Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.

12 kakor knäckebröd

  • Förberedelse: 12 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): 1 kg grahamsmjöl
  • 0,5 liter filmjölk
  • 0,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis
  • Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl
  • 8 dl rågmjöl
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis

Tillagning

  1. Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): Rör ihop mjöl och fil samt tillsätt vatten till en fast deg men inte för kladdig deg.
  2. Plasta och låt stå i kylskåp över natten.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan. De är viktigt att de är jämntjocka.
  5. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  6. Picka hål med gaffel.
  7. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  8. Baka av några i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  9. Låt svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara torrt.
  10. Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): Fördela och rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan.
  13. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  14. Picka hål med gaffel. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  15. Baka av några knäckebröd i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  16. Låt knäckebröden svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara knäckebröden torrt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer