Parmesankex

Kex smaksatta med parmesanost och lite rosmarin. Goda som ostkex eller tilltugg på buffé och fest samt till fisk- skaldjur- eller tomatsoppa.

Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas. Rosmarin kan uteslutas. Istället för parmesan kan du ta billigare grana padano.

30 parmesankex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm bikarbonat
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 100 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Riv parmesanosten fint.
  2. Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
  5. Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
  8. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer