Parmesankex

Kex smaksatta med parmesanost och lite rosmarin. Goda som ostkex eller tilltugg på buffé och fest samt till fisk- skaldjur- eller tomatsoppa.

Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas. Rosmarin kan uteslutas. Istället för parmesan kan du ta billigare grana padano.

30 parmesankex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm bikarbonat
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 100 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Riv parmesanosten fint.
  2. Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
  5. Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
  8. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer