Enkla tapas

Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.

Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som färskostar, getost osv; olika charkuterier som korvar och lufttorkad skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner eller småfisk i olja; kex eller bröd; nötter; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Vill du laga fler och varma tapas som tar lite mer tid så kan jag tipsa om: Chorizos i cider, Patatas bravas, vitlöksräkor, potatisomelett, tomatbröd samt avsluta med Crema Catalana

Vintips:

Sangria eller kyld Sherry Fino är klassiska till tapas. Men en kyld mousserande spansk Cava funkar också såklart. Vidare finns vitt spanskt kylt vin, cerveza (öl) eller en vällagrad Tempranillo från ex. Rioja som också smakar bra till tapas. 

 

 

4 portioner enkla tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk spanska oliver
  • 200 gram spansk lagrad hårdost
  • 200 gram rostade mandlar
  • 200 gram skivor av spansk korv
  • 200 gram skivor spansk lufttorkad skinka
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram marinerad kronärtskocka
  • 1 påse lantchips
  • 0,5 melon som honungs- eller cantaloupe i klyftor
  • 1 vitt bröd som spanskt lantbröd
  • 200 gram valnötter
  • 1 pkt cocktailtomater eller körsbärstomater

Tillagning

  1. Förbered och skär upp det som behövs som ost, skiva korv, dela och klyfta melon, skär upp bröd och så vidare.
  2. Duka upp skålar och fat med oliver, soltorkade tomater, ost, chips, melonklyftor, rostade mandlar, skivor av charkuterier som korv och skinka samt övriga ingredienser du gillar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer