Potkäs

Potkäs är en bredbar ostmassa av ost blandad till en bredbar röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester. Tips är att spara undan ostrester i frysen som du sedan kan göra potkäs på.
Använd blandade ostslattar och ostrester av ex. lagrad ost som Herrgårdsost, Edamer osv. Gärna lite blåmögelost också.
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.

1 kg potkäs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 15 min

Ingredienser

  • 700 gram lagrad blandad ost som Herrgårdsost, Edamer osv
  • 100 gram ädelost
  • 200 gram färskost naturell
  • 2 msk brännvin som Östgöta Sädesbrännvin
  • 1 tsk torkade örter som timjan, gräslök eller dragon

Tillagning

  1. Riv ost fint i en matberedare eller för hand på rivjärn.
  2. Blanda riven ost med färskost, ev. brännvin och torkade kryddor i en bunke och packa sedan ihop i ett lerkärl eller annan bytta.
  3. Ställ potkäsen i kylen någon dag innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer