Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella

Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella samt basilika på tandpetare. Enkelt, gott och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé. 

Här har jag räknat tre tomater på tandpetare per portion. 

Desto godare tomater (eko-tomater brukar vara godast) och finare mozzarella desto lyxigare och smakrikare tilltugg. Men då kostar det också mer förstås. Annat gott som passar på tandpetarna med tomaterna är fina urkärnade oliver. 

Variant är att servera tomaterna som tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger. Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.

6 portioner tilltugg med cocktailtomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 16 cocktailtomater
  • 100 gram mozzarella
  • 16 blad färsk basilika
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Skölj tomater.
  2. Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
  3. Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
  4. Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
  5. Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
  6. Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer