Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella

Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella samt basilika på tandpetare. Enkelt, gott och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé. 

Här har jag räknat tre tomater på tandpetare per portion. 

Desto godare tomater (eko-tomater brukar vara godast) och finare mozzarella desto lyxigare och smakrikare tilltugg. Men då kostar det också mer förstås. Annat gott som passar på tandpetarna med tomaterna är fina urkärnade oliver. 

Variant är att servera tomaterna som tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger. Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.

6 portioner tilltugg med cocktailtomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 16 cocktailtomater
  • 100 gram mozzarella
  • 16 blad färsk basilika
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Skölj tomater.
  2. Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
  3. Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
  4. Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
  5. Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
  6. Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer