Löjromssnittar med grönkålschips

Löjromssnittar på smörstekta toastbröd med smetana toppat med grönkålschips. Mycket lyxiga och goda snittar till fest som nyår, kalas och firande. Köp ursprungskyddad och fin svensk Kalixlöjrom - finns bla fryst.

Börja med att laga grönkålschips - förslagsvis dagen innan. Gör gärna en stor sats så kan du bjuda på grönkålschips i en skål bredvid också (kanske någon bara vill ha grönkålschips).

Det räcker med en liten burk och 1-2 tsk löjrom på varje snitt. Man kan såklart ta en msk om man vill lyxa till det. Tips är att först fördela en tsk på varje snitt och sedan fördela resten på varje bit så att ingen blir utan. Överbliven löjrom går att frysa in.

Istället för Smetana (rysk syrad grädde) kan du ta creme fraiche. Du kan såklart ta annat bröd också som rostat tunnbröd, kex, surdegsbröd eller pumpernickel. Istället för grönkålschips kan man ta en dillkvist, persiljeblad, hackad gräslök, lantchips, sötpotatischips eller annat du tycker passar att garnera snittarna med. 

Här har jag räknat tre löjromssnittar per portion (totalt 12 stycken) om du enbart bjuder på en sorts snittar. Bjuder man på fler varianter av snittar så kan dessa tolv snittar räcka till 6 personer (2 löjromssnittar vardera samt andra snittar) eller 12 personer (en löjromssnitt vardera plus andra snittar). Du kan förbereda snittarna i god tid genom att laga grönkålschips dagen eller flera dagar innan. Vidare kan du ha smörade bröd i plastpåse eller inplastat på bakplåtspapper och bakplåt redo för ugnen. Tips är då att förbereda för fler varianter snittar och göra en dubbel eller trippelomgång bröd så kan du toppa en del med skagenröra och en del med anklever typ denna. Garnera med grönkålschipsen. Vegetariska eller veganska snittar kan du göra med guacamole, tapenade eller aubergineröra toppat med grönkålschips. 

12 stycken löjromssnittar till 6 eller 4 personer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 rundlar av ljust bröd typ toast, surdegsbröd eller baguette
  • 50 gram smör
  • 40 gram löjrom
  • 1 dl smetana eller crème fraiche naturell
  • 1 omgång grönkålschips (se länk till recept ovan)

Tillagning

  1. Börja med att laga grönkålschips - se länk ovan.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Bröden kan också stekas ljust bruna några i taget i en stekpanna.
  3. Skär ut eller tryck ut 12 rundlar av bröd - ca 4 -5 cm i diameter.
  4. Bred smör på båda sidor på bröden. Lägg på ett bakplåtspapper och rosta bröden i några minuter i mitten av ugnen tills de fått färg. Eller stek dem gyllene på båda sidor i en stekpanna.
  5. Låt rundlarna svalna nästan helt.
  6. Lägg upp 2 tsk smetana eller creme fraiche på varje rundel.
  7. Toppa med 1-2 tsk löjrom och en bit grönkålschips på varje.
  8. Lägg upp på serveringsfat och servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer