Grillad helstekt fläskytterfile

Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris. Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till. Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad.
På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.
Istället för teriyakisås kan du blanda en dl ljus japansk soja med två tsk socker.

4 portioner grillad helstekt fläskytterfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja förbered önskade tillbehör ex. potatis och grönsaker ev. till grillen.
  2. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  3. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  4. Sätt igång grillen.
  5. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  6. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla några gånger runt om med teriyakisås.
  7. Fläskytterfilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  8. Under tiden köttet grillas så laga klart valfria tillbehör.
  9. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  10. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  11. Servera fläskytterfilén med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer