AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Pastasallad med pesto

Pastasallad med pesto Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 9)
4 port pastasallad
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 250 g pasta, typ gnocchi eller skruvar
  • ca 1-2 dl pesto
  • Olivolja, salt och vitpeppar
  • Riven parmesan (valfritt)
  • # Pesto: 2 nävar basilika (ca 30 blad)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter, helst pinjenötter
  • 2 dl olivolja

Tillagning:

  1. Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar.
  2. Blanda pasta och pesto i en skål och blanda ner lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
  3. Några msk riven parmesanost ger extra god smak åt pastasalladen.
  4. # Pesto gör du så här: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Spara på burk i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastasallad med pesto:

Pasta Alfredo
Pasta Alfredo. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar. Genialiskt enkel men mycket god.
Pastan kan även toppas med ex. vitlöksfrästa räkor eller stekt kyckling för en icke vegetarisk variant.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vegansk pasta med ädelostsmak
Vegansk pasta med ädelostsmak, toppad med vitlöksfräst portabello-svamp och purjolök. Ädelostsmaken i pastasåsen kommer från sojaosten Cheezly ädelostsmak från Astrid & Aporna.
Vidar har jag använt havregrädde samt crème fraiche "Imat" från Oatly till såsen.
Gott med en grönsallad till samt bröd med Tofuline färskost som pålägg.
Det finns prisvärd äggfri pasta från Ica Basic-sortimentet i olika varianter att välja mellan.
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Alexandriakakor sesamkakor med mandel och honung
Alexandriakakor. Ett slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor. Kakor med bara naturliga råvaror.
Gillar du sesamkakor så är Alexandriakakor för dig. Vegankakor. Sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm. Hembakta sesamkakor passar också till jul. Alexandriakakor kan också formas till bollar när smeten är ljum.
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Rissallad med fetaost
Rissallad med fetaost är en kall smakrik vegetarisk sallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Rissalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Rissallad är vanlig i Frankrike. Fetaosten ger här en god sälta till salladen.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt (då räcker receptet till sex portioner. Använd då sex bröd i rundlar eller skär av kanterna till fyrkanter).
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Tiramisu
Tiramisu. En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska.
Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.
Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex.
Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost.
Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.
Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy.
Du kan utesluta spriten och ersätta med rivet skal och saft från en halv citron.
Zucchinikaka kaka med zucchini squash
Zucchinikaka eller kaka med zuchini. En söt supergod kaka och variant av morotskaka. Perfekt att göra om du har zucchini eller squash i trädgården.
Toppa gärna kakan med glasyr av florsocker och philadelphiaost (färskost) spätt med lite vatten.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Varmrökt lax med gräslökssås
Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Varmrökt lax passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag. Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.
Vintips till varmrökt lax är vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.
Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.
Tahinisås
Tahinisås. En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta. Kan blandas av matyoghurt eller crème fraiche. Gott till grillat, falafel, kebab, grillspett, hamburgare eller kyckling.
Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche.
Snabb kladdkaka chokladtårta med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad. Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Mandelskorpor
Mandelskorpor. Hembakta italienska mandelskorpor kallas också mandelbiscottis.
Mandelskorpor är gott efter maten till espresso, grappa eller vin santo. Vin Santo är ett klassiskt italienskt dessertvin av torkade druvor. Ett vin man behöll inom familjen och bjöd gäster på. Först på senare tid har det börjat säljas till oss andra ex. på Systembolaget. En halvflaska kostar runt 100:- för en halvbutelj.
Pannacotta
Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar eller sylt ex. mylta med hjortron.
Ett mer arbetat alternativ är bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Pasta koktider för pasta, koka pasta
Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
GNOCCHI: 14 minuters koktid
FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
SNABBMAKARONER: 3 minuter
FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Energibar med nötter och torkad frukt
Energibar med nötter och torkad frukt. Utan socker och havregryn men med honung.
Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energibars blir mycket billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.
Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär eller äpplen. Linfrön, valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegansk svampsås
Vegansk svampsås med skogschampinjon och Oatly havregrädde. God som tillbehör eller pastasås. Svampsåsen är även vegetarisk såklart.
Istället för Oatly havreprodukter kan du ta sojagrädde. Du kan också byta ut salladslöken mot purjolök eller ett knippe bladpersilja och blanda i pastan mot slutet.
Svampsåsen blir också god med vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Se alla recept ur kategorin Veganmat

Gilla oss på Facebook