Grillad fläskytterfilé med kantarellsås

Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.

4 portioner grillad fläskytterfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskytterfilé
  • 3 msk olja som olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad ingefära
  • 1 krm torkad timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Klyftpotatis: 12 delikatesspotatisar eller liknande fasta potatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus soja typ Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 300 gram gröna bönor som vaxbönor, haricots verts eller skärbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Om du vill kan du skära och putsa bort hinnan på fläskytterfilén med en kniv. Detta behövs dock ej då den inte syns eller känns så väl när den väl är grillad.
  2. Skär fläskytterfilén i 8 skivor och lägg i en skål.
  3. Häll i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Skala och hacka ingefära samt tillsätt den.
  6. Tillsätt timjan, chiliflakes samt soja. Rör om och massera in marinaden.
  7. Marinera fläskytterfilén minst en halvtimme upp till flera timmar övertäckt i kylen.
  8. Tänd grillen när det börjar bli dags att äta. Börja laga klyftpotatis, sås och bönor under tiden grillen blir varm och att fläskytterfilén grillas.
  9. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Skölj och klyfta potatisarna.
  11. Blanda potatis, olja och salt i en ugnsfast form eller stor stekpanna. Sprid ut dem så att de har lite mellanrum. Hit kan du förbereda potatisen.
  12. Kantarellsås: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp i mikron om du använder det. Använder du torkad svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  13. Skala och finhacka löken.
  14. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  15. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  16. Häll på grädde och mjölk. Koka upp och rör om. Låt sedan kantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  17. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja. Håll kantarellsåsen varm på lägsta värme till servering.
  18. Förbered kokta och marinerade gröna bönor: rensa och skölj bönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  19. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  20. Skär bönorna i förslagsvis två - tre delar. Koka dem mjuka i ca 8 minuter. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en stekpanna eller wok. Tillsätt olivoljan. Hit kan du förbereda bönorna.
  21. Potatisen: sätt in potatisen i ugnen och stek i 20 minuter och vänd dem när det är 5 minuter kvar.
  22. Grilla fläskytterfilén på båda sidor ca 5-10 minuter på varje sida på rätt låg värme. De ska bli genomstekta utan att bli brända. Lägg på lock om du har kupolgrill. Höj gallret om du har möjlighet till det.
  23. Bönorna: Fräs löken till bönorna några minuter utan att bränna dem. Vänd i de kokta bönorna i lökblandningen och vänd runt. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Servera bönorna varma på fat eller i skål.
  24. Lägg upp köttbitarna på fat och garnera ev. med lite färsk timjan eller persilja.
  25. Servera fläskytterfilén med kantarellsåsen, bönorna och klyftpotatisen. Gott till är också lite sköljd babyspenat samt halverade coktailtomater som sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer