AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille fransk grönsaksröra Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 13)
4 - 6 port ratatouille
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • några droppar tabasco

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Skölj alla grönsakerna.
  4. Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.


 

Fler recept ur samma kategori som Ratatouille fransk grönsaksröra:

Heta räkor med skal som tapas
Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.
Ljummen potatissallad med potatis och linser
Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök. En god, billig och nyttig potatissallad med olivolja och vitlök.
Potatissalladen är god varm, ljummen eller kall.
Köp helst kravmärkta grönsaker som är goda och nyttiga.
Tomater i ugn
Tomater i ugn. Goda tomater som bakats i ugnen med olivolja, timjan och schalottenlök.
Gott som tillbehör till det mesta.
Det går bra med vilken sorts tomater som helst. Här har jag valt små mogna ekologiska svenska kvisttomater. Desto mognare och sötare tomater ju godare blir rätten såklart. Funkar också med vanliga kvisttomater, bifftomater, plommontomater, körsbärstomater, gula tomater, cocktailtomater, gröna tomater med mera.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa
Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa. Servera med bitar av knaperstekt bacon. Kokta ägg i halvor är också gott i soppan.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta är gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.
Hemgjord saltgurka
Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Laxpasta med pesto och rökt lax
Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.
Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.
Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.
Champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter
Champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter är en god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kyckling med nötter, chili och tandoori. Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Enkel vinbärstårta eller vinbärspaj med vaniljkräm
Enkel vinbärstårta med vaniljvisp. En slags vinbärspaj eller vinbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska vinbär. Du kan välja röda, vita eller svarta vinbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Kavring grovt mörkt bröd
Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med sylt, bär, vaniljkräm eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, creme fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Grillad entrecote med sallad
Grillad entrecote med blandad sallad samt jordnötsröra. En matig, god och nyttig blandad sallad med vita bönor, paprika och avokado.
Toppa gärna salladen med rostad lök. En rätt med inspiration från Pad thai-sallad som är en Thailändsk sallad med jordnötter.
Blir också gott med annat grillat eller stekt kött som oxfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller lax. Eller gör vegetariska spett med champinjoner eller quorn i samma marinad. Du kan såklart byta vita bönor mot andra bönor ex. svarta bönor.
Välj fin olivolja och vinäger samt gärna flingsalt och nyriven svartpeppar. Du kan också ha i en röd finhackad chili i salladen om du gillar hetta. Samt grovhackad färsk koriander om du gillar det.
Ekologiska produkter är också mycket godare och utan besprutning (dock tyvärr dyrare).
Överbliven jordnötsröra håller i kylen. Den är god att värma lite och marinera kycklingkött i bitar och trä på spett som du grillar.
Koka helst egna stora vita bönor. Tips är att koka många på en gång och spara resten till senare rätter i kyl eller frys. Köper du färdigkokta bönor så sköljer du dem noga innan.
Jag är ingen Gi-expert men gissar att detta är ett hyfsat bra gi-recept.
Hotch-potchsoppa
Hotch-potchsoppa. En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött, gärna med ben blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Linsgryta
Linsgryta. Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Apelsin och jordgubbsjuice
Apelsin och jordgubbsjuice. Juice av apelsiner och jordgubbar blir god och nyttig. En fruktsmoothie. Du behöver en juicepress och mixer eller en råsaftcentrifug.
Jordgubbsjuice med apelsin är gott till frukost och vardags som vitaminboost.
Köp gärna ekologiska apelsiner och jordgubbar.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Yoghurt med gurka
Yoghurt med gurka. Riven gurka i grekisk matyoghurt är en god och enkel sås eller röra att laga. Om du vill kan du smaka av såsen med pressad vitlök också - då blir den en grekisk tzatziki.
Tomat och mozzarellasallad
Tomat och mozzarellasallad. Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.
Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.
Desto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.
Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.
Vegansockerkaka utan ägg och smör
Vegansockerkaka. En sockerkaka utan ägg, smör eller mjölk (inget från djurriket). Bakad med sojamjölk, margarin och mjöl, socker samt bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Småtomater i balsamvinäger
Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé. Gott med ugnsstekt potatis samt kött eller kyckling.
Stora vita bönor marinerade
Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.
Falafel
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta.
Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärter. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.
Falafel kan serveras till buffe, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.
Fyll först pitabröden med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yughurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka och några stänk tabasco eller het chilisås.
Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.
Om du friterar falafel (de går också att steka i en stekpanna) så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.
Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Pho-soppa med kött
Pho-soppa är en klassisk asiatisk risnudelsoppa med köttbuljong, sting av chili, fyllig buljong med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull köttbuljong med soppkött och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan kan du lägga till ca 70 gram tunnt skivat mört kött som oxfilé på nudlarna och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Kycklinggryta med ris
Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Sjömansbiff
Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Fisksoppa med torsk och potatis
Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis.
Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook