AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille fransk grönsaksröra Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 - 6 port ratatouille
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • några droppar tabasco

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Skölj alla grönsakerna.
  4. Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.


 

Fler recept ur samma kategori som Ratatouille fransk grönsaksröra:

Couscous med grönsaker
Couscous med grönsaker. Snabbt och enkelt tillbehör med couscous, morötter, blomkål, gurkmeja, russin och färsk mynta. Koktiden på couscous är bara fem minuter!
Du kan även ha andra grönsaker i couscousen som broccoli, purjolök, gul lök, babyspenat, zucchini, hackad bladpersilja med mera.
Andra god smaksättningar är någon tsk harissa (chili), nötter som cashewnötter och pressad vitlök.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Papayasallad Som Tam
Papayasallad Som Tam. En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Hollandaisesås
Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat.
Hollandaisesåsen serveras varm. Du kan spara hollandaisesås men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.
Vitt vin av ekfatslagrad chardonnay passar ofta att dricka till rätter med Hollandaisesås.
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Broccoli och blomkålssoppa
Broccoli och blomkålssoppa. En vegetarisk soppa god till lunch eller soppmiddag.
Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.
Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.
Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella i olivolja och balsamvinäger.
Gott, nyttigt och enkelt att laga.
Basilikabröd baguette med örtolja
Basilikabröd av färdig baguette. En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta, speciellt på buffe.
Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Choronsås bearnaisesås med tomat
Choronsås som är en bearnaisesås smaksatt med tomat. Choronsås är en rosa god variant av bearnaiseså.
God till grillat. Du gör en vanlig hemgjord bearnaisesås och rör i tomatpuré.
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Kycklinggryta med rödvin
Kycklinggryta med rödvin. En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Papayasallad Som Tam
Papayasallad Som Tam. En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.
Brocollisoppa soppa med brocolli
Brocollisoppa. Soppa med brocolli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord brocollisoppa med gott bröd och ev. färskost som pålägg.
Kokt brocollisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på brocollisoppa med recept här.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegetarisk gryta från Marocko
Vegetarisk gryta från Marocko. En mustig och värmande gryta kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Groddar grodda groddskola
Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Räksoppa soppa med räkor
Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).
Laxgryta med potatis
Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. Laxen kan bytas mot annan fisk. Räkor är också gott i.
Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Melon med kanelkeso
Melon med lite salt keso smaksatt med kanel och flytande honung samt valnötter. En god och nyttig efterrätt.
Välj en söt och mogen melon. Lukta på melonen vid köp - den ska lukta sött.
Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad
Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing.
En god förrätt eller lätt lunch från grillen. Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.
Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan trädda på små spett. Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion.
Vintips till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook