AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille fransk grönsaksröra Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 - 6 port ratatouille
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • några droppar tabasco

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Skölj alla grönsakerna.
  4. Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.


 

Fler recept ur samma kategori som Ratatouille fransk grönsaksröra:

Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Basilikabröd baguette med örtolja
Basilikabröd av färdig baguette. En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta, speciellt på buffe.
Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Rostad pumpa i bitar
Rostad pumpa i bitar. Ugnsrostad pumpa är gott som tillbehör till det mesta.
Godast blir det kanske om du blandar ut pumpan med andra grönsaker som potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.
God sås till är vanlig matyoghurt smaksatt med någon msk olivolja, krm salt och någon tsk citron.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka, med mindre socker och fett, men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Snabb Tiramisu
Snabb Tiramisu. En variant av klassisk Tiramisu serverad i cocktailglas.
Vintips till tiramisun blir Vin Santo, marsala eller espresso med amarettolikör, konjak eller brandy.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Älgfärslimpa
Älgfärslimpa. Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Pannacotta med passionsfrukt
Pannacotta med passionsfrukt. Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.
Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d\\\\\\\\\\\\\\\'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.
Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås
Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfile med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Mazariner mazarinrecept
Hembakta mazariner. Att baka mazariner är kul och blir kanongott.
Mazarinreceptet är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.
Du kan använda formar av metall eller dubbla pappersformar.
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Gulasch
Gulasch. Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Bovetegröt glutenfri gröt
Bovetegröt. Gröt av bovete är glutenfri och kan ätas av glutenintoleranta samt andra då det är en god och nyttig gröt. Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Dillkött med quorn
Dillkött med quorn. Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Paj med soltorkad tomat
Paj med soltorkad tomat och ost är god med en sallad som lunch, middag, till buffé, midsommarbordet, picknick eller kräftskivan. Också gott att skära i småbitar och servera som tilltugg eller tapas.
Soltorkad tomatpaj passar också till nattamat.
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Stekt zucchini med vitlök
Stekt zucchini med vitlök, olivolja och lite chili. Gott som tillbehör eller hel rätt blandad med pasta eller till en omelett.
En dressing med senap är gott att skeda över den stekta zucchinin.
Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).
Vego majonnäs med senap
Vegomajonnäs med senap. En god majonnäs utan ägg, istället binder senapen oljan till majonnäsliknande dressing.
God till sallad, mackor, kokta eller grillade grönsaker och som sås till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Gräddkola kolasmet julkola smörkola
Gräddkola. Kolasmet till julkola, smörkola, godis och små kolor. Lägg till sötmandlar och du gillar mandelkola.
Gräddkokt Savoykål
Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna. Gott med stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.
Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.
Ta olivolja istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du äter vegan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook