AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille fransk grönsaksröra Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 - 6 port ratatouille
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • några droppar tabasco

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Skölj alla grönsakerna.
  4. Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.


 

Fler recept ur samma kategori som Ratatouille fransk grönsaksröra:

Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Stark hemlagad senap
Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.
Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina.
Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer.
Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Nässelpaj
Nässelpaj. En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Hemgjord surkål syrad vitkål
Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Jäst glögg
Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis som ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna. Tidsangivelsen ovan stämmer alltså ej.
Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt.
Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.
Julglögg som jäses med svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, potatis, socker och pomeransskal.
Tack till Jeanette i Karlshamn.
Carpaccio med oxfile
Carpaccio med oxfile. Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, pinjenötter, ruccola, balsamvinäger samt salt och peppar.
Carpaccio är gott till förrätt.
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladsnitt kakor med choklad och pärlsocker
Chokladsnitt. Goda mördegskakor smaksatta med choklad i sneda snitt med pärlsocker på toppen. Baka egna chokladsnitt. Hembakta chokladsnitt.
Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Grillade lammkotletter med grönsaker
Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad. En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tomat och avokadosallad är ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.
Gott i tomat och avokadosalladen är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt.
Schackrutor
Schackrutor. Småkakor bakta med varvad ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad likt små schakrutor. Goda till fikat och kakbordet.
Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.
Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Bearnaisesås béarnaisesås
Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel och mycket god bara man fått lite kläm på det - vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås. Såsen får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i.
Bearnaisesås smaksätts med dragon. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger. Använder du inlagd dragon så tar du en 2-3 msk och hackar fint och rör i bearnaisesåsen. Vidare kan du då också ha i vinäger med smak från den inlagda dragonen.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BEARNAISESÅS:
Blir bearnaisesåsen för varm när du gör den så spricker den - äggen koagulerar och blir nästan äggröra och såsen ser grynig ut istället för jämn och fin som en majonnäs. Ta då av såsen från värmen. Börja sedan om från början genom att vispa äggulor fluffigt och droppvis tillsätta lite i taget av några msk skirat smör och sedan droppvis av den misslyckade spruckna såsen. Då ser du om bearnaisen går ihop fint likt en majonnäs.
Du kan vispa för hand om du är stark och snabb eller med elvisp.
Lättast att få ihop blir bearnaisesåsen om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur ex. runt 55 grader.
Om du vill kan du göra bearnaisesåsen kall men då måste du använda ett flytande smörolja typ såsbas (detta är vad många restauranger gör).
Du kan vispa bearnaiese i vattenbad - koka upp vatten i en vid panna och sänk ner en rostfri bunke i vattnet. Eller om du är försiktig så kan du vispa ihop bearnaisen i en vanlig kastrull. Akta så det inte blir för varmt (då kan du sätta kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten så den svalnar snabbt). Se också upp för eftervärmen i kastrullen eller bunken som kan spräcka bearnaisen om du ställer såsen åt sidan utan att röra den. Häll ev. upp i ny bunke och servera direkt. Bearnaisesås kan hållas varm i vattenbad upp till kanske 20 minuter i runt 50-60 grader.
Fläsklägg på franskt vis
Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Det kanske inte låter så avancerat men det är mycket gott.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.
Kall bulgursallad med räkor
Kall bulgursallad med räkor, majonnäs, persilja, citron och gröna ärtor. En god krämig sallad som passar till lunch eller lätt middag. Även till utflykt - men se till att den är kyld.
Gott i är också kokta tärnade morötter samt majs.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Korvgryta med chorizo GI
Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

Stekt lax GI
Stekt lax GI. Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Vinägrett med rödlök
Vinägrett med rödlök som marineras mjuk i vinäger, salt, olivolja samt honung. Rödlöken blir mjuk, god och mild i smaken när den marineras.
Vinägretten passar som sås och dressing till all slags sallad, grillade grönsaker; fisk eller kött.
Vegan currygryta med grönsaker
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Veganlasagne
Veganlasagne med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.
En vegansk lasagne helt utan mjölk, ost, ägg eller kött.
Servera gärna veganlasagnen med sallad som grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller liknande.
Andra grönsaker som är goda i veganlasagne purjolök, skivade morötter, strimlad paprika, skivad zucchini, skivad svamp med mera. Fräs gärna grönsakerna i lite olivolja innan du lägger dem i lasagnen.
Bondbönsallad
Bondbönsallad. Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Koka köpt julskinka
Koka köpt julskinka. Här hittar du tips på hur du kokar en köpt julskinka samt griljerar den.
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Lax med nudelsallad
Lax med nudelsallad. Stekt eller grillad sesampanerad lax på en god sallad med äggnudlar med smak av sesamolja, viltlök, chili och soja mm.
Nudelsallad är gott, nyttigt, snabbt och billigt till lax. I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft. Rosta gärna sesamfröna till nudelsalladen i en torr stekpanna innan.
Tabbouleh sallad med bulgur
Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.
Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan stå och svälla till sig och mjukna direkt i salladen några minuter i kylen.
Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.
Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.
Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små paket så blir salladen mycket dyr.
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook