AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille fransk grönsaksröra Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 - 6 port ratatouille
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • några droppar tabasco

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Skölj alla grönsakerna.
  4. Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.


 

Fler recept ur samma kategori som Ratatouille fransk grönsaksröra:

Stekt ris fried rice
Stekt ris eller fried rice. Stekt ris är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat.
Stekt ris är en perfek resträtt att göra om du har ris över i kylen.
Du kan pimpa ditt stekta ris som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott.
Gott i är också 1 tsk curry eller garam masala.
Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.
Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är svamp, kinakål, böngroddar, strimlad vitkål eller rödkål och bambuskott.
Koka ägg kokta ägg koktider för ägg
Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Räkna med någon minut extra för större ägg.
Lägger du äggen i kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp - med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan öka något.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffe. Nyttigt och enkelt att laga.
Soppa med rotfrukter och Savoykål
Soppa med rotfrukter och Savoykål. En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Äppelkaka med hasselnötter
Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.
Laxqueneller
Laxqueneller. Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Chili kyckling
Chilikyckling är god grillad, stekt eller ugnsstekt. Kyckling med chili är god med de mesta tillbehör som potatisklyftor, pommes, couscous, råris.
Förlag på sås till kycklingen är mangosalsa, fetaostsås, tzatziki, hummus mm.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Dhal indisk linsgryta gryta med linser
Dahl indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.
Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.
Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd (sök recept receptfavoriter), naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.
Saffranskaka
Saffranskaka. En slags sockerkaka med smak av saffran. God till jul, advent eller med vispad grädde och sylt.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar
Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm.
En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.
En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.
Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök
Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött.
Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.
Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Aspic gelead buljong
Aspic är gelead buljong. Enklast är att gelea vanlig buljong som kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Aspic gelé kan man hacka i fina tärningar och garnera förrätter eller smörrebröd med leverpastej med. Eller täcka terriner, pastejer eller leverpastej med. Gelead ål eller aladåber används också aspic till.
Godast är att göra hemgjord buljong och gelea den. Buljong från kött och fisk kan du reducera (koka ner) och då gelear den sig själv när den får stelna i kylen. Det kan dock behövas lite extra gelatin så att du vet att den stelnar helt.
Koka buljongen med ben, fiskben till fiskbuljong eller kalvfötter eller kalvleder samt fläsksvål som innehåller naturligt gelatin till köttbuljong.
Vill du vara riktigt säker på att din vanliga köttbuljong ska gelea sig utan extra gelatin så kan du tillsätta extra ben: förslag på aspic av köttbuljong utan gelatin är att laga 3 liter vanlig köttbuljong (se recept här på receptfavoriter.se) och lägga till: 2 kalvfötter (flådda och rengjorda, blötlagda i ca 7 timmar samt kokta i 5 minuter); eller kalvleder (tillsätts direkt i buljongen) samt fläsksvål (sjuds i 10 minuter och sköljs i kallt vatten först) - allt beställs hos slaktare. Blir ca 1 liter aspic.
Ska du klä formar med gelé så tar du 3,5 dl vätska till 8 gram gelatinpulver.
1 blad gelatin är lika med 2,3 gram gelatinpulver.
Du kan också följa ev. recept på paketet på ditt gelatin.
Smaksatt aspic är vanligt. Gott är att ersätta 0,5 dl buljong med portvin, calvados, madeira, cognac (ca en msk per dl buljong).
Prova konsistensen på gelen genom att ösa 0,5 cm tunt lager i botten på ett glas, sätt in i kylen och vänta några minuter tills det stelnat. Ta ut igen och mosa ihop gelén. Efter några minuter återfår gelén rumsvärme. Rätt konsistens ska vara fast men inte gummiaktig. Dock till formar måste gelén vara styvare för att hålla ihop formen sedan. Är gelén för hård så spär du buljongen med vatten och tvärtom - tillsätt lite mer gelatin utrört i vatten.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Surdeg och surdegsbröd
Surdeg och surdegsbröd. Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Vegansk raita
Vegansk raita. Utan yoghurt men med Oatly fraiche. En indisk röra med tärnad gurka, tomat, ingefära och spiskummin som passar till indiska grytor, linsgrytor och annan stark mat. Även god som sås och grönsakstillbehör till grillad, friterad eller stekt mat.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Rostade grönsaker med fetaost
Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,
Basilikamos potatismos med basilika
Potatismos med hackad basilika, nyttig olivolja eller smör samt mjölk är gott som tillbehör till det mesta speciellt till fest. Du kan ta fryst, torkad eller färsk basilika eller blanda. En pressad klyfta vitlök är också gott i moset. Vidare kan man ha pesto istället för basilika. Riven parmesan är också gott i moset.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vårlök i ugn
Vårlök i ugn. Bakad vårlök är gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta speciellt grillat.
Blasten kan du spara till annat om du önskar.
Blir också gott med vanlig gul lök eller rödlök.
Raita indisk sås
Raita indisk sås. En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.
Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt.
Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära.
Iistället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.
Senapsdressing
Senapsdressing. En klassisk fransk vinägrett med Dijonsenap, vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Gott i senapsdressing är också torkad dragon samt flytande honung.

Se alla recept ur kategorin Veganmat
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Pilgrimsmusslor med pasta
Pilgrimsmusslor med pasta och pesto, avokado och cocktailtomat samt babyspenat. En nyttig, god och grön pasta.
Sök recept på hemgjord pesto här på receptfavoriter.se
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker tre per portion. Använder du de mindre frysta så ta då fem per portion.
Du kan också använd färsk pasta som tagliatelle om du vill.

Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook