Fläskytterfilé med pasta

Introduktion och förberedelse

Fläskytterfilé med pasta i krämig sås serverad med smörstekta skogschampinjoner, gräslök och parmesan.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner, Karl-Johan, shii-take eller kantareller - eller blanda matsvamp efter tycke.
  • Parmesanost kan bytas mot grana padano.
  • Gul lök kan bytas mot 2 schalottenlökar.
  • Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé eller benfri kotlett.
  • Blir också gott med kycklingfilé, kalvfilé, vildsvinsfilé eller liknande.
  • Uteslut kött eller byt ut mot quornfilé, seitan eller halloumi för vegetarisk variant.

Vintips

Ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt rött från ex. Valpolicella passar till pastan.

4 portioner fläskytterfilé med pasta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som Mezze Maniche, Penne, Fussili, Tortiglioni eller valfri sort
  • 450 gram fläskytterfilé
  • 250 gram skogschampinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 4 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 20 gram hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs löken mjuk med 1 msk smör i ca 3 minuter utan att få färg.
  3. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vitt vin och låt koka in några sekunder. Rör i mjöl, rör om och fräs runt.
  5. Tillsätt mjölk, grädde, soja, buljongtärning, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Rör ut klumpar och koka upp. Låt stå att småputtra.
  6. Sätt på vatten till pastan.
  7. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  8. Stek svampen i en torr stekpanna tills den tappat vätska.
  9. Tillsätt 1 msk smör till svampen och stek tills den fått lite färg.
  10. Hacka gräslök och riv ost.
  11. Tillsätt 1/3 av gräslöken till svampen samt salta med 1 krm salt.
  12. Putsa fläskytterfilén från hinnor. Skär i 8 skivor.
  13. Koka pastan enligt paket. 11 minuter för Mezze Maniche.
  14. Bryn och stek köttet några minuter på vardera sida i en msk smör i en panna. Krydda med 1 krm salt samt 1 krm svartpeppar. Låt steka på låg värme medan pastan kokar klart.
  15. Tillsätt crème fraiche, 1/3 av gräslöken samt hälften av osten till såsen. Rör om. Värm upp.
  16. Häll av pastan. Blanda pasta och sås i en stor panna, kastrull eller skål.
  17. Servera pastan i djupa pastatallrikar, fördela över svampen samt två skivor fläskytterfilé per portion. Garnera med riven parmesan och gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-22

Tillbehör och liknande recept: