Teriyakisås Teriyakimarinad

Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.

Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (ex. Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.

Tänk på att använda färsk ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås.

Varianter: tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering); 1 tsk finhackad ingefära och/eller 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).

Ska du marinera kött eller kyckling så kan du tillsätta 0,5 dl ananasjuice (ej från burk) som innehåller ämnen som mörar köttet.

4 portioner teriyakisås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin (valfritt ersätt med soja)
  • 1 msk maizena + 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  2. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  3. Smaka av teriaykisåsen med salt och peppar.
  4. Teriyakisåsen eller marinaden är klar att användas. Ska du marinera så låter du teriyakisåsen svalna först.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer