Våffeltajm med hemgjord våffelsmet och godaste våfflorna

Här hittar du recept och tips på våfflor, frasvåfflor och våffelsmet. Fira våffeldagen eller bjud till våffelfest när som.

Frasvåfflor Frasvåfflor är en riktig svensk favorit. Här hittar du recept på klassiska frasvåfflor, våfflor med ägg i smeten samt och andra smaksatta spännande våfflor.

Våffeldagen är från början en ren missuppfattning av namnet Vårfrudagen. Eftersom våfflor är så gott har vi med glädje fortsatt förära våfflan en egen dag den 25 mars. Ända sedan 1600-talet! På fyra hundra år har det blivit något av en nationalrätt året om - även till sommarfikat lata dagar. I alla fall i många barns ögon. Själva ordet våffla kommer från ett tyskt ord för vax – eller honungskaka. Namnet har våfflan fått av dess rutmönster som liknar binas vaxkakor.

Som efterrätt eller eftermiddagsfika med sylt och grädde eller glass är våfflan i sitt esse. Direkt ur laggen är de så frasiga, varma och oemotståndliga att magen snabbt putar i vädret. Klassiska våfflor med hemgjord smet är nästan oslagbart.

Våfflor Våffelsmet kan du göra på flera olika vis: hemgjorda frasvåfflor som i våffeljärnet ovan och våfflan ner till vänster. Hemgjord våffelsmet är enkelt att göra med mjöl, vispad grädde och vatten samt lite smör och bakpulver eller våfflor med ägg istället för grädde. Våffelmix som våfflor till höger är gjord av blir också goda våfflor men är blir dyrare, lite tråkigare och har ofta tillsatser.

Husqvarna våffeljärn Ett bra gammalt våffeljärn är Husqvarnas klassiker. Många av de nya billigare våffeljärnen håller värmen dåligt - de kokar nästan våfflorna istället för att grädda dem. Säkrast (med tanken på gamla sladdar och elsäkerhet) är dock att välja ett nytt våffeljärn som fått bra i test. Som Åviken på bilden längre ned i artikeln.

Våffelmix vs hemgjord våffelsmet

Vad gäller att göra egen våffelsmet eller köpa en färdigmix, så är de färdigmixade bra - nästan för bra - de har smakförstärkare, konserveringsmedel och andra goda standardingredienser från livsmedelsindustrin. Fördelarna är att de har blivit exakt blandade med behandlat mjöl, fettemulatorer och bakpulver för en så frasig och fluffig våffla som möjligt. Å andra sidan är det mer känsla i hemgjord våffelsmet. Du vet också vad det är i den. Köp gärna fina ekologiska ägg eller grädde ekologiskt mjöl och gör din egen supervåffla - som den smakade förr - fast på riktigt. En odopad våffla!

Skillnaden mellan smet och deg är vätskemängden. Deg är fast medan smet rinner. Båda är ett skum av luftbubblor fångade i ett uppblött nät av mjöl. Vetemjölet till smet bör vara så fint som möjligt. Jag rekommenderar vetemjöl special. I klassiska våfflor kommer luftbubblorna från hårt vispad grädde. Men i del recept förekommer ägg och bakpulver. Lite salt höjer smaken. Med smält smör eller margarin lossar de en aning lättare ur järnet. I moderna våffeljärn med teflonbeläggning fastnar våfflorna dock sällan.

Jästa våfflor

I lite tjockare belgiska våfflor används jäst. Istället kan rekommendera att ha en aning bakpulver i våffelsmeten. Bakpulver innehåller två salter - ett som reagerar med vatten i rumstemperatur och bildar de första luftbubblorna man ser när man blandar smeten. Det andra saltet bildar ytterligare koldioxid. Vilket fyller på och bildar nya bubblor vid högre värme i ugn eller våffeljärn. Kombinerat med hettan i våffeljärnet stelnar våfflan och resultatet blir en fluffig och frasig våffla. Våfflor med grädde och sylt

Tips till bästa våfflorna

  • Se till att våffeljärnet är riktigt hett innan du heller i smeten. Låt gärna våffellaggen bli varm ca 30 sekunder mellan våfflorna också.
  • Pensla gärna laggen med lite mjukt eller smält smör de första gräddningarna.
  • Låt våfflan gräddas 2-4 minuter innan du tar loss den.


Våfflor till dessert

Våfflor kan serveras som en lyxig dessert. Några förslag är: med knäckiga kanderade nötter, lönnsirap och glass. Eller vaniljglass med färska bär som blåbär, hallon samt jordgubbar samt pudersocker över. Frysta bär kan du värma eller rårörda med socker och skeda över våfflor med glass. Du kan göra en variant med likt marängsviss och toppa våfflor med vaniljglass, grädde, skivad banan, maränger och chokladsås.

Våfflor med lönnsirap, kanderade valnötter och vaniljglass

Gör en sats våffelsmet. Rosta 1 dl valnötter i en panna och vänd i 2-3 msk socker. Ta upp nötterna när sockret blivit brunt och lägg dem att svalna på smörpapper. Grädda våfflorna och toppa med nötter, en kula vaniljglass samt ringla över lite lönnsirap.

Åviken våffeljärn De frasigaste våfflorna får du i ett våffeljärn som kan hålla värmen bra. Ett bra våffeljärn är Åvikens våffeljärn som fått bra betyg i test och jag själv tycker funkar bra. Ett annat bra våffeljärn görs av Wilfa. Det finns säkert flera andra men de billigare brukar ej få upp och hålla värmen så bra - se till att du köper ett järn som värmer bra. Finns i välsorterade köksaffärer. Se till att järnet blir riktigt varmt och vänta en stund mellan gräddningarna.

Smaksatta våfflor

Lite omväxling i våfflornas värld är att smaksätta våfflan och äta den vid andra tillfällen ex. som lunch, till soppa, till sallad eller lätt middag. Naturella våfflor kan serveras som förrätt eller tilltugg om de toppas som toast Skagen, löjromstoast eller med ex. rökt lax och färskost. Vad gäller smaksatta våfflor så görs som vanligt fast man smaksätter med någon ingrediens. Bäst till detta är våffelsmet med ägg. Egentligen sätter bara fantasin gränser för smaksättningen. Men för mycket främmande ingredienser, speciellt om de innehåller mycket vatten, i förhållande till en liten mängd smet blir bara kladd i våffellaggen. Smaksättningen kan vara enkel med riven ost som Västerbotten eller parmesan, finhackad spenat eller lök. Vidare kan man ha i riven potatis, morötter, fräst svamp, bacon, paprika, örter, soltorkade tomater eller till och med hackad chili och vitlök. Smaksatt med spenat, svamp, bacon och/eller ost blir den en god söndagsfrukost med mellanlägg som färskost, tomat, isbergssallad och stekt bacon. Med örter, chili och/eller vitlök passar den som matbröd förslagsvis till kryddstark indisk och thailändsk mat eller. En dubbelvikt våffla blir en god förrätt fylld med skaldjurssallad. Andra fyllningar är kyckling eller tonfiskröra, grillade grönsaker, salami, mozzarella, rödlök, avokado, stekt bacon, äggsallad. En till variant är rödlöksvåfflor med rom och gräddfil.

Matiga varianter på våfflor:

Morot och potatisvåfflor - Gör en sats våffelsmet. Riv två potatisar och två morötter fint. Blanda i smeten. Grädda våfflorna och bred på en klick färskost. Gott till soppa eller sallad.

Svamp och ostvåfflor - Gör en sats våffelsmet. Tillsätt en 1 dl finriven ost. Förslag på ost är Västerbotten, lagrad Svecia, Prästost eller Brännvinsost. Riven parmesan passar också. Servera förslagsvis dubbelvikt med färskost, stekt bacon, salladsblad, tomatskivor och rödlök.

Lökvåfflor - Gör en sats våffelsmet. Tillsätt en finhackad gul eller röd lök. Servera med gräddfil och rom som förrätt. Eller till matjessill, kokt ägg och gräddfil. Goda som vickning med gubbröra. Eller som tilltugg skurna i trianglar toppade med färskost, gravad lax och lite finhackad rödlök.

Spenatvåfflor - Gör en sats våffelsmet. Tillsätt tinad, urkramad hackad spenat cirka 1 dl. Ta bort en halv dl vatten. Till soppa eller dubbelvikta med fyllning.

Våfflor Frasvåfflor är en riktig svensk favorit. Här hittar du recept på klassiska frasvåfflor, våfflor med ägg i smeten samt andra smaksatta spännande våfflor.Klassiska frasvåfflor 
Egen våffelsmet på klassiskt vis (utan ägg) med vispad grädde och bakpulver. Servera frasvåfflor med sylt och grädde.

Våfflor med ägg i smeten 
Klassiska våfflor med ägg i smeten. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.

Våffelsmet med jäst
Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor. Har du surdegsjäst så kan du prova med den och experimentera med surdegsvåfflor!

Fler recept med våfflor >>

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer