AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 7)
ca 10 äggvåfflor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 150 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk, 3%

Tillagning:

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Rör i mjölk lite i taget.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
  7. Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
  8. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
  9. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  10. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
  11. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg:

Finska pinnar finskapinnar
Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.
Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning
Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Lingonsaft, lingondricka
Lingonsaft eller söt lingondricka. En hållbar lingonsaft där lingonen kokas ihop först.
Buddapeststubbe Budapeststubbe
Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook