AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 8)
ca 10 äggvåfflor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 150 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk, 3%

Tillagning:

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Rör i mjölk lite i taget.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
  7. Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
  8. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
  9. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  10. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
  11. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg:

Rischoklad
Rischoklad är ett klassiskt godis som bl.a. passar till jul.
Rischoklad är lätt att göra - du blandar bara puffat ris med smält choklad och klickar att stelna i formar.
Du kan välja choklad efter tycke.
Fryst Daimtårta glasstårta med Daim
Fryst Daimtårta. En glasstårta eller glasskaka med Daim och söt marängbotten med puffat ris. Gillar du söta desserter är detta för dig.
Fyllningen till tårtan är fryst parfait (glass) smaksatt med krossad Daim.
Daimtårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffe.
Ta fram daimtårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.
Då kan du också garnera Daimkakan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad (som på bilden), mörk choklad, vit choklad, kakao, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, frukt som jordgubbar i skivor eller annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller bär du gillar.
Du kan också byta ut Daim mot After Eight och få en minttårta eller prova med annat godis du gillar ex. hackad Snickers.
Här har jag smaksatt parfaiten till Daimtårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.
Bärkaka
Bärkaka eller bärrutor med bär som hallon eller blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Man också blanda bär som man vill.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Renfärsbiffar
Renfärsbiffar eller viltbiffar. Smaksatta med fetaost och Dijonsenap. Detta är dock valfritt.
Man kan också ersätta fetaosten med mesost, mosade råa lingon eller hackad inlagda rödbetor.
På bilden serverade med saltrostad potatis, svampsås, grönsallad samt kokt broccoli och lingonsylt.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook