AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 7)
ca 10 äggvåfflor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 150 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk, 3%

Tillagning:

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Rör i mjölk lite i taget.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
  7. Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
  8. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
  9. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  10. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
  11. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg:

Flarn flarnrecept flarnsmet
Flarn. Flarnrecept på flarnsmet som blir goda, knäckiga, spröda, böjda flarn att garnera desserter med eller ha till kakor.
Baka egna mandelflarn och pensla med smält choklad på ena sidan (lägg på smörpapper att stelna). Böjer du inte flarnen kan de också läggas samman två och två med smörkräm, chokladsmörkräm, mockakräm eller smält choklad. De kan också rullas och fyllas samt doppas i choklad.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.
Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm
Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås. En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.
Eclair
Eclair är en fransk bakelse av petits choux (pâte à choux) deg som fylls ex. chokladkräm, vaniljkräm, kolakräm eller mockakräm. Eclairen kan sedan garneras med kräm, frosting eller glasyr samt ev. strössel eller som man vill.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook