AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 8)
ca 10 äggvåfflor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 150 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk, 3%

Tillagning:

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Rör i mjölk lite i taget.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
  7. Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
  8. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
  9. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  10. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
  11. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg:

Vaniljkräm med vaniljstång
Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk osv. Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj.
Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk socker med vaniljsocker.
M&M kakor
M&M kakor eller m&m cookies. En slags havrekakor med m&m godis och hackade nötter. Sega och knäckiga kakor med lite kolasmak blandat med choklad och nötter.
Istället för m&m så kan du använda Nonstop eller annat liknande godis.
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling. En god, nyttig och enkel potatissallad med äpple, lök och matyoghurt.
Riven pepparrot, klyftade tomater, rostad lök, pickles som inlagd lök, samt kapris är gott till.
Välj en fast sort potatis.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook