AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Frasvåfflor

Frasvåfflor Frasvåfflor blir mycket goda och frasiga våfflor. Egen våffelsmet blir de godaste våfflorna.
Servera frasvåfflor med glass eller sylt och grädde.
En god grej till frasvåfflor är också att vispa grädde och blanda med sylt och sedan frysa in. Detta blir en jättegod parfait i stil med glass (låt tina någon halvtimme innan eller kör lite i mikron).
Sikta gärna vetemjölet innan du blandar smeten så blir det mindre klumpar att röra ut.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port frasvåfflor, 12 laggar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt
  • Att servera till frasvåfflorna: Glass eller vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt eller blåbärssylt

Tillagning:

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Rör ut bakpulver och salt samt mjöl i en skål.
  4. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  5. Vispa grädden hårt.
  6. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden.
  7. Vispa i svalnat smält smör - spara hälften att pensla med. Våffelsmeten är klar.
  8. Smörj våffeljärnet med smör.
  9. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Smörj med smör mellan första gångerna.
  10. Grädda frasvåfflorna i 2-3 minuter.
  11. Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem helst direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Frasvåfflor:

Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Toscapäron Päron Diana med toscasmet
Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.
Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Kolasnittar
Kolasnittar. Goda sega hembakta kolasnittar. Kakor med kolasmak av sirap.
En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Kladdkaka med nötter, browni brownie
Kladdkaka med nötter eller brownies. En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies.
Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Ugnstekt falukorv
Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook