AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Frasvåfflor

Frasvåfflor Frasvåfflor blir mycket goda och frasiga våfflor. Egen våffelsmet blir de godaste våfflorna.
Servera frasvåfflor med glass eller sylt och grädde.
En god grej till frasvåfflor är också att vispa grädde och blanda med sylt och sedan frysa in. Detta blir en jättegod parfait i stil med glass (låt tina någon halvtimme innan eller kör lite i mikron).
Sikta gärna vetemjölet innan du blandar smeten så blir det mindre klumpar att röra ut.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port frasvåfflor, 12 laggar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt
  • Att servera till frasvåfflorna: Glass eller vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt eller blåbärssylt

Tillagning:

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Rör ut bakpulver och salt samt mjöl i en skål.
  4. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  5. Vispa grädden hårt.
  6. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden.
  7. Vispa i svalnat smält smör - spara hälften att pensla med. Våffelsmeten är klar.
  8. Smörj våffeljärnet med smör.
  9. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Smörj med smör mellan första gångerna.
  10. Grädda frasvåfflorna i 2-3 minuter.
  11. Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem helst direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Frasvåfflor:

Enkel vinbärstårta eller vinbärspaj med vaniljkräm
Enkel vinbärstårta med vaniljvisp. En slags vinbärspaj eller vinbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska vinbär. Du kan välja röda, vita eller svarta vinbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Punschrullar Dammsugare
Punschrullar eller dammsugare. Perfekt till kaffet eller bara vid små fika pauser.
Alexandriakakor sesamkakor med mandel och honung
Alexandriakakor. Ett slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor. Kakor med bara naturliga råvaror.
Gillar du sesamkakor så är Alexandriakakor för dig. Vegankakor. Sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm. Hembakta sesamkakor passar också till jul. Alexandriakakor kan också formas till bollar när smeten är ljum.
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Helstekt Hjortsadel
Helstekt Hjortsadel. Sadel av Hjort blir god stek. Gott till Hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till Hjortsadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka. Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook