AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig...
Sök
Android

Frasvåfflor

Frasvåfflor Frasvåfflor blir mycket goda och frasiga våfflor. Egen våffelsmet blir de godaste våfflorna.
Servera frasvåfflor med glass eller sylt och grädde.
En god grej till frasvåfflor är också att vispa grädde och blanda med sylt och sedan frysa in. Detta blir en jättegod parfait i stil med glass (låt tina någon halvtimme innan eller kör lite i mikron).
Sikta gärna vetemjölet innan du blandar smeten så blir det mindre klumpar att röra ut.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port frasvåfflor, 12 laggar

Ingredienser:

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt
  • Att servera till frasvåfflorna: Glass eller vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt eller blåbärssylt

Tillagning:

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Rör ut bakpulver och salt i mjöl i en skål.
  4. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  5. Vispa grädden hårt.
  6. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden.
  7. Vispa i svalnat smält smör - spara hälften att pensla med. Våffelsmeten är klar.
  8. Smörj våffeljärnet med smör.
  9. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Smörj med smör mellan första gångerna.
  10. Grädda frasvåfflorna i 2-3 minuter.
  11. Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Frasvåfflor:

Äpplepaj
Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Plättårta eller plättatårta
Plättårta är en tårta med plättar varvade med sylt och vispad grädde. Som en pannkakstårta fast med plättar. Plättatårta säger min farmor från Skåne att det hette förr.
Du kan grädda pannkakor istället för plättar av samma smet.
Jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller blåbärssylt är gott till plättarna.
Rabarberpaj med marängtäcke
Rabarberpaj med marängtäcke. God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.
Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Mördeg med choklad
Mördeg med choklad eller kakao utan ägg. Passar till att baka småkakor, desserter och pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Syltade apelsinskal
Syltade apelsinskal. Sylta egna apelsinskal. Hemgjorda syltade skal är fina och goda att garnera bla kakor, muffins och sockerkakor med.
Syltade apelsinskal finns att köpa färdiga men glir goda och billiga att göra själv. Du kan givetvis dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.
Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge som marmelad. Förvara ex. i en glasburk.
Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron.
Tjocka våfflor
Tjocka våfflor. Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Stekt kyckling ugnstekt i bitar
Stekt kyckling ugnstekt i bitar. Recept på saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook