AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Frasvåfflor

Frasvåfflor Frasvåfflor blir mycket goda och frasiga våfflor. Egen våffelsmet blir de godaste våfflorna.
Servera frasvåfflor med glass eller sylt och grädde.
En god grej till frasvåfflor är också att vispa grädde och blanda med sylt och sedan frysa in. Detta blir en jättegod parfait i stil med glass (låt tina någon halvtimme innan eller kör lite i mikron).
Sikta gärna vetemjölet innan du blandar smeten så blir det mindre klumpar att röra ut.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port frasvåfflor, 12 laggar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt
  • Att servera till frasvåfflorna: Glass eller vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt eller blåbärssylt

Tillagning:

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Rör ut bakpulver och salt samt mjöl i en skål.
  4. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  5. Vispa grädden hårt.
  6. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden.
  7. Vispa i svalnat smält smör - spara hälften att pensla med. Våffelsmeten är klar.
  8. Smörj våffeljärnet med smör.
  9. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Smörj med smör mellan första gångerna.
  10. Grädda frasvåfflorna i 2-3 minuter.
  11. Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem helst direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Frasvåfflor:

Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Tiramisu
Tiramisu. En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska.
Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.
Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex.
Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost.
Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.
Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy.
Du kan utesluta spriten och ersätta med rivet skal och saft från en halv citron.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Chokladsockerkaka
Chokladsockerkaka. En god sockerkaka med chokladsmak.
Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Maränger med nötter och choklad
Maränger med nötter och choklad. Goda till fikat eller till dessert med färska bär och vispad grädde. Garnera gärna med rostade grovhackade hasselnötter samt citronmeliss.
Marängsmeten blir också god marängbotten till tårta med vispad grädde och jordgubbar.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat

Gilla oss på Facebook