Frasvåfflor

Frasvåfflor blir mycket goda och frasiga våfflor. Egen våffelsmet blir de godaste våfflorna. Servera frasvåfflor med glass eller sylt och grädde.

En god grej till frasvåfflor är också att vispa grädde och blanda med sylt och sedan frysa in. Detta blir en jättegod parfait i stil med glass (låt tina någon halvtimme innan eller kör lite i mikron). Sikta gärna vetemjölet innan du blandar smeten så blir det mindre klumpar att röra ut.

4 portioner frasvåfflor, 12 laggar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 3 msk smör att smörja laggen med (valfritt - det blir fett ändå)

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Blanda mjöl och vatten till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  3. Vispa grädden hårt. Dock ej till smör förstås.
  4. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden. Våffelsmeten är klar.
  5. Smörj eller pensla våffeljärnet med lite smör. Har du ett nonstick våffeljärn så behöver du ej smörja laggen.
  6. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  7. Grädda frasvåfflorna i 3-6 minuter eller tills de har fin färg och är frasiga. Tiden varierar mellan olika våffeljärn.
  8. Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem direkt med önskade tillbehör som ex. sylt och vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer