Pariservåfflor Franska våfflor

Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan kaka och bakelse.

12 pariservåfflor Franska våfflor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 125 gram kallt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 dl strösocker till kavling
  • Smörkräm: 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
  2. Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
  3. Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
  6. Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
  7. Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
  8. Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
  9. Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
  10. Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
  11. Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
  12. Låt kakorna kallna på galler.
  13. Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
  14. Bred smörkräm på häften av kakorna.
  15. Lägg ihop dem till dubbla kakor.
  16. Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer