Tjocka våfflor

Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.

6 portioner tjocka våfflor, 12 våfflor

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör till våffeljärnet

Tillagning

  1. Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
  2. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
  4. Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
  5. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
  6. Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
  8. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
  9. Låt våffelsmeten jäsa - gärna övertäckt med plastfolie - i 20 minuter.
  10. Värm våffeljärnet.
  11. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
  12. Servera de tjocka våfflorna varma med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer