White Russian cocktail

White Russian är en klassisk drink eller cocktail med vodka, kaffelikör som Kahlua eller Tia Maria samt samt mjölk eller grädde (eller blanda)

Serveras i högt eller lågt glas. I högt glas som highballglas är det vanligast med mjölk (och eventuellt en skvätt grädde). I lågt glas typ tumbler, old fashioned eller whiskyglas är det vanligt med enbart grädde istället för mjölk.

Känd från bröderna Cohens film The Big Lebowski där the Dude som spelas av Jeff Bridges konstant glider runt med ett glas vit, iskall och lättdrucken White Russian.

Serveras kall med isbitar eller krossad is.

White russian kan varieras med Baileys gräddlikör för en Blind Russian. Dirty Russian får du med chokladmjölk. White Cuban får du med rom istället för vodka. Utesluter du grädde och mjölk får du en Black russian.

White Russian cocktail

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 2 min
 • Klart på: 4 min

Ingredienser

 • 1 dl krossad is eller 6 isbitar
 • 4-6 cl vodka
 • 4 cl kaffelikör som Tia Maria eller Kahlua
 • 4 cl grädde till en lågt glas eller cirka 10 cl mjölk 3 % till högt glas

Tillagning

 1. Du kan servera White Russian i lågt glas typ tumbler eller whiskyglas eller högt glas som highballglas och longdrink.
 2. I LÅGT GLAS: I lågt glas kan drinken skakas med is, grädde, kaffelikör och vodka. Eller gör direkt i glaset med is, vodka, kaffelikör och grädde.
 3. SOM LONGDRINK: I högt glas typ highballglas kan du fylla på med is, kaffelikör, vodka och mjölk eller blanda mjölk och grädde.
 4. Servera gärna med sugrör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.