Söta små släta veganska kardemummabullar
Bjud på små släta kardemummabullar till fika eller utflykt.
Här bakade på veganskt vis med mjölkfritt margarin och havremjölk.
Blir riktigt saftiga och goda.
Tillagning
- Värm havremjölken till 37 grader i en kastrull. Stöt kardemumma i en mortel.
- Smula jästen i en stor bakbunke.
- Tillsätt havremjölken och rör ut jästen.
- Tillsätt salt, socker eller vit sirap, stött kardemumma samt 7 dl av vetemjölet.
- Blanda ihop till en lös deg.
- Tillsätt margarinet i klickar och arbeta in i degen.
- Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt 1-3 dl vetemjöl mot slutet så du får en smidig deg som precis lossar från kanterna.
- Sätt att jäsa övertäckt i 20 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar. Dela sedan dessa i vardera 4 bitar till totalt 16 bitar.
- Forma och rulla med kupad hand till bullar.
- Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper under.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Rör ihop sirap och vatten i ett glas. Pensla bullarna.
- Grädda en plåt i taget i 5-8 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
- Godast nybakta men kan även sparas några dagar. Goda att värma och rosta. Går utmärkt att frysa in.
Serveringsförslag
- Goda till fika, utflykt eller mellanmål som de är.
- Kan även serveras som scones med veganska smörgåspålägg.
- Kan även användas till vegansemlor och fyllas med vispad havregrädde och mandelmassa.
Varianter
- Du kan ta dubblera eller halvera mängden kardemumma efter tycke.
- Bullarna kan även bakas med smör och komjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal