Söta små släta veganska kardemummabullar

Bjud på små släta kardemummabullar till fika eller utflykt.

Här bakade på veganskt vis med mjölkfritt margarin och havremjölk.

Blir riktigt saftiga och goda.

16 släta veganska kardemummabullar

  • Förberedelse: 2 tim 45 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 2 tim 53 min

Ingredienser

  • 3 dl havremjölk
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 7-10 dl vetemjöl
  • 150 gram mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 msk sirap till pensling
  • 2 msk vatten till pensling

Tillagning

  1. Värm havremjölken till 37 grader i en kastrull. Stöt kardemumma i en mortel.
  2. Smula jästen i en stor bakbunke.
  3. Tillsätt havremjölken och rör ut jästen.
  4. Tillsätt salt, socker eller vit sirap, stött kardemumma samt 7 dl av vetemjölet.
  5. Blanda ihop till en lös deg.
  6. Tillsätt margarinet i klickar och arbeta in i degen.
  7. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt 1-3 dl vetemjöl mot slutet så du får en smidig deg som precis lossar från kanterna.
  8. Sätt att jäsa övertäckt i 20 minuter.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar. Dela sedan dessa i vardera 4 bitar till totalt 16 bitar.
  10. Forma och rulla med kupad hand till bullar.
  11. Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper under.
  12. Låt bullarna jäsa övertäckta i 2 timmar.
  13. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  14. Rör ihop sirap och vatten i ett glas. Pensla bullarna.
  15. Grädda en plåt i taget i 5-8 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
  17. Godast nybakta men kan även sparas några dagar. Goda att värma och rosta. Går utmärkt att frysa in.
Degen till de släta kardemummabullarna tas upp på mjölat bakbord.
Degen till de släta kardemummabullarna tas upp på mjölat bakbord.

Serveringsförslag

  • Goda till fika, utflykt eller mellanmål som de är.
  • Kan även serveras som scones med veganska smörgåspålägg.
  • Kan även användas till vegansemlor och fyllas med vispad havregrädde och mandelmassa.

Varianter

  • Du kan ta dubblera eller halvera mängden kardemumma efter tycke.
  • Bullarna kan även bakas med smör och komjölk.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-22