Varm pepparrotssås

Introduktion och förberedelse

Varm pepparrotssås lagad med buljong och mjölredning Beurre manié samt grädde.

Serveringsförslag

Gott till oxbringa, stekt korv, fläsklägg, falukorv, quorn och mycket mer.

Med hemgjord buljong

Såsen blir extra god om du lagar den på buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.

Variant med Bechamel

Eller göra en vit sås - Bechamelsås - och smakätta med riven pepparrot.

Kall pepparrotssås

Letar du efter en kall pepparrotssås så kan du laga med crème fraiche och riven pepparrot.

6 portioner pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 dl buljong från kok av oxbringa eller fläsklägg alt vatten och 2 ljusa buljongtärningar ex. kalv eller grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 50 g smör (valfritt)

Tillagning

  1. Sila buljongen om du använder buljong från oxbringa eller fläsklägg.
  2. Koka upp buljongen i en kastrull.
  3. Häll i grädden och låt koka upp.
  4. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  5. Skala och riv pepparrot.
  6. Rör i hälften av pepparroten först och smaka av såsen. Smaksätt ev. med resterande pepparrot eller servera den riven på ett fat eller skål bredvid så kan man strö över så mycket pepparrot man önskar på tallriken vid servering.
  7. Rör ev. i extra smör.
  8. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar.
  9. Pepparrotssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29