Pepparrotssås

Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.

6 portioner pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 dl buljong från kok av oxbringa eller fläsklägg alt vatten och 2 ljusa buljongtärningar ex. kalv eller grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 50 g smör (valfritt)

Tillagning

  1. Sila buljongen om du använder buljong från oxbringa eller fläsklägg.
  2. Koka upp buljongen i en kastrull.
  3. Häll i grädden och låt koka upp.
  4. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  5. Skala och riv pepparrot.
  6. Rör i hälften av pepparroten först och smaka av såsen. Smaksätt ev. med resterande pepparrot eller servera den riven på ett fat eller skål bredvid så kan man strö över så mycket pepparrot man önskar på tallriken vid servering.
  7. Rör ev. i extra smör.
  8. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar.
  9. Pepparrotssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer