Smörstekt torsk med grönsakspytt

Smörstekt torsk med grönsakspytt. Nyttigt och gott. Här med en enkel kall sås till med sweet chili och matyoghurt. 

Goda grönsaker till pytten är zucchini, paprika, lök, vitlök och potatis. Vidare kan du ta morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, äggplanta, spenat, vitkål med mera. Här är torsk och grönsakspytt först stekt i pannan och sedan färdigstekt i ugnen. 

Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns styckfryst torsk att köpa. Godaste torsken är en färsk bit fin torskrygg med skinn. Köp gärna en hel bit fisk och stycka i bitar eller be dem i disken skära till. 
Köp MSC och Krav-märkt torsk.

2 portioner smörstekt torsk med grönsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram torskfilé eller torskrygg utan skinn, 350 gram med skinn
  • 75 gram smör
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • GRÖNSAKSPYTT: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 2 fasta potatisar
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Skär torsk i portionsbitar. Vänd dem i salt och peppar. Låt stå övertäckta medan du förbereder resten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i tärningar. Skölj dem i durkslag och torka dem någorlunda torra.
  4. Fräs grönsakspytten i en panna med höga kanter i olivolja några minuter. Rör då och då. Häll på en halv dl vatten och täck med lock i 5 minuter.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett ugnsfast fat eller i en ugnsform. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 15 minuter medan du bryner fisken.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Ta två matskedar av det skirade smöret (smöroljan) och bryn torskbitarna i några minuter på varje sida.
  8. Ta ut grönsakerna och lägg på torskbitarna.
  9. Ugnsstek torsken i ca 10 minuter på grönsaksbädden. När fiskköttet går att dela och lätt faller isär så är torsken klar. Använd gärna en termometer om du är osäker - 45-50 grader så är torsken genomstekt.
  10. KALL SÅS: Blanda matyoghurt med sweet chilisås och smaka av med salt, citronsaft och peppar.
  11. Servera den smörstekta torsken genom att skeda över resten av det smälta smöret samt servera med kall sås samt hackad persilja och citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer