Smörstekt torsk med grönsakspytt

Smörstekt torsk med grönsakspytt. Nyttigt och gott. Här med en enkel kall sås till med sweet chili och matyoghurt. 

Goda grönsaker till pytten är zucchini, paprika, lök, vitlök och potatis. Vidare kan du ta morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, äggplanta, spenat, vitkål med mera. Här är torsk och grönsakspytt först stekt i pannan och sedan färdigstekt i ugnen. 

Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns styckfryst torsk att köpa. Godaste torsken är en färsk bit fin torskrygg med skinn. Köp gärna en hel bit fisk och stycka i bitar eller be dem i disken skära till. 
Köp MSC och Krav-märkt torsk.

2 portioner smörstekt torsk med grönsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram torskfilé eller torskrygg utan skinn, 350 gram med skinn
  • 75 gram smör
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • GRÖNSAKSPYTT: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 2 fasta potatisar
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Skär torsk i portionsbitar. Vänd dem i salt och peppar. Låt stå övertäckta medan du förbereder resten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i tärningar. Skölj dem i durkslag och torka dem någorlunda torra.
  4. Fräs grönsakspytten i en panna med höga kanter i olivolja några minuter. Rör då och då. Häll på en halv dl vatten och täck med lock i 5 minuter.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett ugnsfast fat eller i en ugnsform. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 15 minuter medan du bryner fisken.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Ta två matskedar av det skirade smöret (smöroljan) och bryn torskbitarna i några minuter på varje sida.
  8. Ta ut grönsakerna och lägg på torskbitarna.
  9. Ugnsstek torsken i ca 10 minuter på grönsaksbädden. När fiskköttet går att dela och lätt faller isär så är torsken klar. Använd gärna en termometer om du är osäker - 45-50 grader så är torsken genomstekt.
  10. KALL SÅS: Blanda matyoghurt med sweet chilisås och smaka av med salt, citronsaft och peppar.
  11. Servera den smörstekta torsken genom att skeda över resten av det smälta smöret samt servera med kall sås samt hackad persilja och citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer