Smörstekt torsk med grönsakspytt
Smörstekt torsk med grönsakspytt med goda grönsaker som zucchini, paprika, lök, vitlök och potatis.
Här är torsk och grönsakspytt först stekt i pannan och sedan färdigstekt i ugnen.
Tillagning
- Skär torsk i portionsbitar. Vänd dem i salt och peppar. Låt stå övertäckta medan du förbereder resten.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i tärningar. Skölj dem i durkslag och torka dem någorlunda torra.
- Fräs grönsakspytten i en panna med höga kanter i olivolja några minuter. Rör då och då. Häll på en halv dl vatten och täck med lock i 5 minuter.
- Lägg upp grönsakerna på ett ugnsfast fat eller i en ugnsform. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 15 minuter medan du bryner fisken.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta två matskedar av det skirade smöret (smöroljan) och bryn torskbitarna i några minuter på varje sida.
- Ta ut grönsakerna och lägg på torskbitarna.
- Ugnsstek torsken i ca 10 minuter på grönsaksbädden. När fiskköttet går att dela och lätt faller isär så är torsken klar. Använd gärna en termometer om du är osäker - 45-50 grader så är torsken genomstekt.
- KALL SÅS: Blanda matyoghurt med sweet chilisås och smaka av med salt, citronsaft och peppar.
- Servera den smörstekta torsken genom att skeda över resten av det smälta smöret samt servera med kall sås samt hackad persilja och citronklyftor.
Serveringsförslag
- Nyttigt och gott till helgen eller som lyxig vardagsmiddag.
- Förutom grönsakspytten hade jag även enkel kall sås till med sweet chili och matyoghurt.
Varianter
- Andra grönsaker som passar i är morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, äggplanta, spenat, vitkål med mera.
- Torsk kan bytas mot färsk eller fryst sej, kummel, rödstrimma, lax eller annan matfisk.
Tips
- Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns styckfryst torsk att köpa. Låt tina i kylen över natten.
- Riktigt gott är en färsk bit fin torskrygg med skinn. Köp gärna en hel bit fisk och stycka i bitar eller be dem i disken skära till.
- Köp MSC och Krav-märkt torsk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal