Tomat och avokadosallad med rödlök

En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar. Ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.

Gott i är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt. Istället för rödlök kan man ta gul lök eller silverlök.

4 - 6 portioner tomat och avokadosallad med rödlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 avokados
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk god vinäger eller saft från en halv citron eller en lime
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 hackad röd chili (valfritt)

Tillagning

  1. Dela avokadon runt kärnan. Vrid isär halvorna. Sätt kniven försiktigt i kärnan och vrid runt så lossnar den. Ta bort kärnan. Gröp ur avokadon med en matsked eller stor sked.
  2. Tärna avokadoköttet och lägg i en bunke. Skeda över vinägern och rör runt.
  3. Skölj tomaterna.
  4. Tärna tomaterna i ca 1,5 x 1,5 cm bitar. Lägg i bunken.
  5. Skölj och grovhacka bladpersiljan. Lägg i bunken.
  6. Blanda i olivolja, salt och vitpeppar i tomat och avokadosalladen och rör runt.
  7. Tillsätt ev. grovhackad färsk koriander samt finstrimlad chili och rör runt.
  8. Tomat och avokadosallad är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer